24 Μάιος 2015, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2015, 21:37

Η επίσημη τελετή Mνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα (φωτο)

 • Η επίσημη τελετή Mνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα (φωτο)
  Εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων με τα λάβαρά τους την Κυριακή 24 Μαΐου μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
 • Η επίσημη τελετή Mνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα (φωτο)
  Ο υφυπουργός Παν. Κουρουμπλής πλάι στον Γ. Βαρυθυμιάδη και τον Γ. Παρχαρίδη
 • Η επίσημη τελετή Mνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα (φωτο)
  Ο Γ. Παρχαρίδης ομιλεί μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής
 • Η επίσημη τελετή Mνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα (φωτο)
  Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Οι αφιερωμένες στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 24 Μαΐου. Μετά την κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και την πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Μαΐου, ακολούθησε και η (νομοθετημένη από το ελληνικό Κράτος) επίσημη εκδήλωση.

Σύμφωνα με το νόμο 2193/94, η 19η Μαΐου ορίστηκε ως Ημέρα Μνήμης της ποντιακής Γενοκτονίας. Ωστόσο, την πρώτη Κυριακή μετά τη μαύρη επέτειο, το ελληνικό κράτος τιμά επίσημα τη Γενοκτονία.

Στις 10:30 το πρωί, στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού Κράτους, των Ενόπλων Δυνάμεων και των ποντιακών συλλόγων του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Ο Σύνδεσμος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Γιώργο Βαρυθυμιάδη, τη γενική γραμματέα Χριστίνα Χαφουσίδου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, παρόντες ήταν ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιάννης Αντωνιάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Γιώργος Τσαλουχίδης.

Στις σημερινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υποστράτηγος Δημήτρης Μπουζέλος και εκπρόσωποι των κρατικών φορέων καθώς και του Δήμου Αθηναίων. Δίπλα στους Έλληνες του Πόντου ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης των Ασσυρίων Ελλάδας Κυριάκος Μπατσάρας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ»  Ηλέκτρα Κίκη και η πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Β. Αττικής «Η Αγία Σοφία», Δέσποινα Αφεντούλη.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στους παραβρισκόμενους στο Ναό μίλησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) Γεώργιος Παρχαρίδης.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του μαρτυρικού Ποντιακού Ελληνισμού. Στον Πόντο, για 30 ολόκληρους αιώνες, άκμαζε ένας σπουδαίος πολιτισμός και όχι απλώς η φυλή ή το γένος των Ελλήνων», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ.

«Ο ξεριζωμός από τον Πόντο, την πανάρχαια κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού, θα είχε σήμερα το ανάλογό του, εάν εξαλείφονταν οι Γάλλοι από το Παρίσι, οι Βρετανοί από την Οξφόρδη και οι Γερμανοί από τη Χαϊδελβέργη», υπογράμμισε ο Γεώργιος Παρχαρίδης.

Ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ πρόσθεσε με έμφαση ότι «σήμερα ο Πόντος, χωρίς ελληνισμό, σημαίνει εξάλειψη και τη διακοπή της συνέχειας μιας πληθυσμιακής παρουσίας ταυτισμένης με την πρόταση πολιτισμού, που ενδιαφέρει πανανθρώπινα. Η Τουρκία οφείλει μια συγγνώμη στους Έλληνες του Πόντου για τις πράξεις του περιελθόντος».

Από το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής οι εκπρόσωποι του ελληνικού Κράτους, των Ενόπλων Δυνάμεων, των συλλόγων απόστρατων και των ποντιακών συλλόγων κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου έγινε η κατάθεση των στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.      

Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης

Gallery