24 Μάιος 2015, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2015, 14:30

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε τη Γενοκτονία

  • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε τη Γενοκτονία
    Στεφάνια στο μνημείο του Πόντιου παπά και δάσκαλου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
  • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε τη Γενοκτονία
  • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε τη Γενοκτονία
  • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε τη Γενοκτονία

Στεφάνια από εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Βουλής και από αρχές και φορείς της Θεσσαλονίκης, υπό τους πένθιμους ήχους μπάντας του στρατού, γέμισε το πρωί της Κυριακής (24/5) το μνημείο του Πόντιου παπά και δάσκαλου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, η οποία τελέστηκε στο γειτονικό ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας μετά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Μόλις ολοκληρώθηκε η δέηση πήρε το λόγο ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μίλησε για ημέρα καθήκοντος και ευθύνης, αφού 353.000 θύματα–Έλληνες του Πόντου περιμένουν ακόμα τη δικαίωση. 

«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στον αγώνα που δίνει σύσσωμος ο Ποντιακός Ελληνισμός για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Στόχος μας δεν είναι ο ρεβανσισμός και η εκδίκηση, αλλά μία ειλικρινής συγνώμη», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ζήτησε ακόμη «να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι για να πορευθούμε μαζί στο μέλλον, πρέπει να αναγνωρίσουν τις Γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων» και υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία θα τιμούν πάντοτε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».


Η επιμνημόσυνη δέση στο ναό της Του Θεού Σοφίας

Πρόσθεσε ακόμη ότι η παρουσία του στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, ήταν καταλυτική για τον ίδιο διότι ένοιωσε την ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού. Στη συνέχεια, επίσημοι και απλοί πολίτες πορεύθηκαν προς το μνημείο του Πόντιου παπά και δασκάλου δια μέσω αγημάτων του στρατού.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας (ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης), η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Τεκτονίδου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο στρατηγός του Γ’ Σώματος Στρατού, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. 

Ακόμη, κατέθεσαν στεφάνια η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων Σέργιος Καλπαζίδης, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ιφιγένεια Πανίδου, εκπρόσωπος του Κολεγίου Ανατόλια, εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Μ. Κονταξιάν καθώς και πολλοί άλλοι.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης