23 Μάιος 2015, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2015, 12:53

Ποδοσφαιρικό παραμύθι για τα μικρά Παοκτσάκια!

  • Ποδοσφαιρικό παραμύθι για τα μικρά Παοκτσάκια!
    Η θεατρολόγος Στέλλα Μαμακούκα διάβασε τμήματα του παραμυθιού σε μικρούς και μεγάλους φίλους του ΠΑΟΚ (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
  • Ποδοσφαιρικό παραμύθι για τα μικρά Παοκτσάκια! 2
  • Ποδοσφαιρικό παραμύθι για τα μικρά Παοκτσάκια! 3
  • Ποδοσφαιρικό παραμύθι για τα μικρά Παοκτσάκια! 4

Παιδικά χαμόγελα και μάτια καρφωμένα στα «ιερά τέρατα» της μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ, της δεκαετίας του ‘70, γέμισε το απόγευμα της Παρασκευής η μπουτίκ του Δικέφαλου του Βορρά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το πρώτο ποδοσφαιρικό εικονογραφημένο παραμύθι «Το μικρό Παοκτσάκι και ο μεγάλος ΠΑΟΚ». 

Πρόκειται για ένα έργο του προσφυγικής καταγωγής δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Πετκανόπουλου, το οποίο έγραψε με στόχο, όπως ο ίδιος είπε, «για να μάθουν τα μικρά Παοκτσάκια ποιας ομάδας οπαδοί είναι, αλλά και για να δημιουργηθούν νέα Παοκτσάκια».

Το παραμύθι παρουσιάζει μεταξύ άλλων την πορεία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, από τις ιστορίες που άκουγε για την ομάδα από την εποχή της προσφυγιάς, για τα συναισθήματα που ένοιωσε, όταν πρωτοπήγε στο γήπεδο της Τούμπας και για το πρώτο πρωτάθλημα το 1976.


Μικρά παοκτσάκια διαβάζουν το παραμύθι

«Ήταν μεγάλη η αγάπη των προσφύγων για τον ΠΑΟΚ. Επιστήμονες έβγαζαν τα κοστούμια τους και με τα χέρια τους έπαιρναν το νερό από τις λακκούβες του γηπέδου, ώστε να μπορεί να παίξει η ομάδα. Με τα χέρια τους οι πρόσφυγες έχτισαν τα γήπεδα του ΠΑΟΚ, στο σιντριβάνι και αργότερα στην Τούμπα», είπε η θεατρολόγος Στέλλα Μαμακούκα, που παρουσίασε με παραστατικότητα και γλαφυρότητα κάποια από τα τμήματα του παραμυθιού.

Στη συνέχεια και αφού προβλήθηκε βίντεο με πέντε από τα σημαντικότερα γκολ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, πήρε το λόγο ο συγγραφέας, ο οποίος ήταν και αθλητής του βόλεϊ του ΠΑΟΚ. «Γνώρισα τον ΠΑΟΚ το 1966, ο πατέρας μου με πήγε στο γήπεδο και... τρελάθηκα. Όσο μεγάλωνα εγώ, μεγάλωνε και ο ΠΑΟΚ», είπε ο Τ. Πετκανόπουλος.


Ο Γκουερίνο (αριστερά), ο συγγραφέας Τ. Πετκανόπουλος (κέντρο) και ο Φορτούλα, κατά την παρουσίαση του παραμυθιού

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ακόμη δύο από τους αστέρες της ομάδας του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του '70, ο Βραζιλιάνος μέσος Νέτο Γκουερίνο και ο Σέρβος τερματοφύλακας Μλάντεν Φορτούλα. 

Ρωμανός Κοντογιαννίδης