22 Μάιος 2015, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2015, 18:07

Τσίπρας-Γιούνκερ προβλέπουν συμφωνία στις αρχές Ιουνίου

  • Τσίπρας-Γιούνκερ προβλέπουν συμφωνία στις αρχές Ιουνίου
    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποδέχθηκε με μια... αγκαλιά τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής (φωτ.: Andrea Bonetti / EPA)

Αν κάτι μάθαμε μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα είναι ότι πλέον η κυβέρνηση και οι εταίροι μετακίνησαν –έστω και λίγες ημέρες– το χρονοδιάγραμμα για ενδεχόμενη συμφωνία. Μετά τη 40λεπτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το κλίμα που έβγαινε από κυβερνητικές πηγές ήταν ότι εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας και συνεννόησης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής της Κομισιόν (που επιχείρησε να του φορέσει... γραβάτα θέλοντας να δείξει ότι η συμφωνία πλησιάζει) για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ο  Γιούνκερ από την μεριά του αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια.

Ο  επικεφαλής της Κομισιόν, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, μιλούν πλέον για εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, το οποίο φαίνεται πως για την Αθήνα μετακινείται προς τις αρχές του Ιουνίου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε μια πρώτη αποτίμηση των συζητήσεων χθες και σήμερα στη Ρίγα, μιλούν για επαφές που είχαν ουσία, με κατεύθυνση προώθησης των διαπραγματεύσεων. Επιμένουν ωστόσο ότι για να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία θα πρέπει να γίνουν με ρεαλισμό βήματα από όλες τις πλευρές.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με τον οποίο συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας και για την ανθρωπιστική βοήθεια που η Αθήνα έχει δώσει για τη στήριξη της ελληνικής κοινότητας.