22 Μάιος 2015, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2015, 17:25

Η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών

  • Η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών
    Η 19η Μαΐου στο Σύνταγμα (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλ. Βλάχος)

Ένα βήμα μπροστά κάνει η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με ψήφισμα που θα συζητηθεί για την τόλμη του –αφού ανάλογα ψηφίσματα δεν έχουν υιοθετήσει όλα τα κόμματα από τα οποία προέρχονται οι ευρωπαϊκές κεντροδεξιές νεολαίες– αναγνωρίζει και καταδικάζει τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα, αποτελεί πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ και κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, λίγα 24ωρα πριν από την μαύρη επέτειο της 19ης Μαΐου, στην Ολομέλεια του 10ου Συνεδρίου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΥΕΡΡ) που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία.

Εκτός της αναγνώρισης και της καταδίκης των Γενοκτονιών το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς επίσης και τους διεθνείς οργανισμούς, να αναγνωρίσουν και να αποκαταστήσουν την ιστορική δικαιοσύνη στη μνήμη των θυμάτων των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων.

«Τα ενδιαφερόμενα μέρη αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων και αποδέχονται την 24η Απριλίου και την 19η Μαΐου ως Ημέρες Μνήμης των Γενοκτονιών Αρμενίων και Ελλήνων» αναφέρει το ψήφισμα.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο pontos-news.gr ο Πόντιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης (φωτο), σημειώνοντας ότι επρόκειτο για ελληνική πρόταση την οποία μάλιστα κατέθεσε ο ίδιος.

«Η ΟΝΝΕΔ κατέθεσε το ψήφισμα στο 10ο Συνέδριο Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έγινε στην Πορτογαλία το περασμένο σαββατοκύριακο, με στόχο να υιοθετηθεί από τις κεντροδεξιές νεολαίες της Ευρώπης και αυτό στη συνέχεια να αποτελέσει πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εμείς ως Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το αναγνωρίσαμε» εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Το ψήφισμα αναγνώρισης των Γενοκτονιών υιοθετήθηκε ομόφωνα από τις νεολαίες παρόλο που οι χώρες από τις οποίες προέρχονται δεν έχουν προβεί σε κάτι ανάλογο, ούτε όμως και τα περισσότερα από τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούσαν στο συνέδριο. Σχολιάζοντας αυτό το σημείο ο Σάκης Ιωαννίδης είπε ότι «φαίνεται πως οι νεολαίες είμαστε μπροστά».

Για την ιστορία να πούμε ότι στο 10ο Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συμμετείχαν περισσότερα από 250 στελέχη νεολαιών από τουλάχιστον 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας.

Το ΥΕΡΡ είναι η μεγαλύτερη οργάνωση νέων στην Ευρώπη, με πάνω από 1,6 εκατομμύριο μέλη από 57 πολιτικά κόμματα 40 χωρών.