22 Μάιος 2015, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2015, 12:39

Εγκαινιάζεται αεροδρόμιο Κοτυώρων-Κερασούντας σε τεχνητό νησί!

  • Εγκαινιάζεται αεροδρόμιο Κοτυώρων-Κερασούντας σε τεχνητό νησί!

Σε τεχνητό νησί —που δημιούργησαν ανοιχτά της Ορντού χρησιμοποιώντας 35 εκατ. τόνους πέτρας(!)— κατασκευάστηκε το πρώτο στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη, αεροδρόμιο σε έδαφος που προέκυψε από προσχωμάτωση στη θάλασσα. Ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου έχει μήκος τρία χιλιόμετρα και πλάτος 45 μέτρα.

Το 52ο αεροδρόμιο της γείτονος εγκαινιάζουν σήμερα Παρασκευή από κοινού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. από τα Κοτύωρα και 29 χλμ. από την Κερασούντα. Η κατασκευή του άρχισε τον Ιούλιο του 2011.

Το κόστος του αεροδρομίου ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ και οι Τούρκοι είναι πεπεισμένοι ότι θα βγάλουν τα λεφτά τους γρήγορα μια και η κίνηση τουριστών προς τον Εύξεινο Πόντο θα πολλαπλασιαστεί. Ομοίως και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην περιοχή, κυρίως από εταιρείες του Κόλπου. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι πωλήσεις εισιτηρίων έχουν ήδη ξεκινήσει και το αεροδρόμιο θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι πρώτες πτήσεις θα είναι από και προς την Κωνσταντινούπολη. Υπολογίζεται δε ότι σε πλήρη λειτουργία θα εξυπηρετεί πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το επίσημο όνομα του αεροδρομίου δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα.