21 Μάιος 2015, 19:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2015, 19:27

Ποια είναι τα 25 έργα για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στην Κ. Μακεδονία

  • Ποια είναι τα 25 έργα για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στην Κ. Μακεδονία

Σε δύο μήνες θα ξεκινήσουν 25 έργα αποκατάστασης ζημιών από τις πλημμύρες στην Κεντρική Μακεδονία, που έπληξαν κυρίως τις Σέρρες, τη Χαλκιδική και την περιοχή της Χαλκηδόνας, στη Θεσσαλονίκη. Θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλι ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αφορούν αποκαταστάσεις δρόμων και ρεμάτων, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησής τους στον Οκτώβριο. Τη μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση καταλαμβάνει το έργο της αποκατάστασης των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα, με 2,2 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η περιοχή αυτή επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης έργα στην κοίτη Βαρδαρόβαση, το φράγμα «Έλλης», τις τάφρους Ανθοφύτου, Αγκαθιάς, Αγίας Τριάδας, Αρτζάν, Αματόβου, Λιμνοτόπου και Σίνδου, τον ποταμό Ρήχειο, τα ρέματα Αράπιτσας, Κιουτίχα, Στενημάρχου και Τριλόφου Ημαθίας, τις τάφρους επί των επαρχιακών οδών Γουμένισσας-ορίων Ν. Πέλλας και Χέρσου-Πολυκάστρου Κιλκίς καθώς και τις τάφρους στα αγροκτήματα Ηλιόλουστου, Βαφειοχωρίου και Βαλτοτοπίου Κιλκίς.

Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες στους χειμάρρους του νομού Πέλλας, στις περιοχές Λουτρακίου, Αλώρου και Γιαννιτσών.

Ακόμη θα υπάρξει αποκατάσταση δρόμων και διαβάσεων στις Μηλιές, στον Γαλλικό Ποταμό, την επαρχιακή οδό Ρεντίνας-Βαμβακιάς-Αρέθουσας, την επαρχιακή οδό Λαχανόκηπου-Σίνδου, Κυμίνων-Ν. Μαλγάρων, το οδικό δίκτυο της Ημαθίας στο τμήμα Σταυρού-ορίων Πέλλας, τη διασταύρωση Κωστοχωρίου μέχρι το Σέλι, την είσοδο της πόλης της Νάουσας, το τμήμα Βέροια-Ριζώματα, το τμήμα Γρίβα-Καστανερή Κιλκίς, την επαρχιακή οδό Γουμένισσας-ορίων Ν. Πέλλας και τα οδικά δίκτυα Αγίου Νικολάου-Πυργαδικίων Χαλκιδικής και Ολυμπιάδας-Σταυρού.

Τέλος, προγραμματίζονται η αποκατάσταση κατολίσθησης τμήματος δρόμου στην παλιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης και η αποκομιδή φερτών υλικών στον ποταμό Χαβρία και τις κοίτες των ρεμάτων της Ιερισσού Χαλκιδικής.