9 Ιούλιος 2013, 13:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:23

Η άσκηση γυμνάζει και τη μνήμη. Δείτε γιατί

  • Η άσκηση γυμνάζει και τη μνήμη. Δείτε γιατί

Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία που η έκπτωσή της βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρουν καναδοί επιστήμονες. Μάλιστα, διαφορετικά είδη άσκησης φέρονται να επιδρούν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου με διαφορετικό τρόπο.

Η είδηση μπορεί να δώσει ελπίδες σε ηλικιωμένους και σε άτομα με νόσους που επηρεάζουν τις γνωσιακές λειτουργίες. Ηδη από τη δεκαετία του ‘90 οι επιστήμονες θεωρούσαν δεδομένη τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών σε όσους γυμνάζονται και αναζητούσαν τα μοριακά μονοπάτια που οδηγούν στη βελτίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης που έγινε σε ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Aging Research», ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας επιστράτευσαν δεκάδες γυναίκες ηλικίας 70-80 ετών με διαγνωσμένη ήπια νοητική διαταραχή – μια κατάσταση που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί πρόδρομη μορφή ή παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Οι επιστήμονες ζήτησαν κατ’ αρχάς από τις γυναίκες να κάνουν προπόνηση με βάρη και διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε η συνειρμική μνήμη τους, ενώ μπορούσαν να θυμούνται ευκολότερα λεπτομέρειες, όπως ένα περίεργο όνομα.

Θέλοντας να μάθουν ακόμη περισσότερα για τους υπόλοιπους τύπους μνήμης, χώρισαν σε ομάδες τις γιαγιάδες και τις έβαλαν να κάνουν γυμναστική για έξι μήνες. Κάποιες είχαν στο πρόγραμμά τους άρση βαρών δύο φορές την εβδομάδα, άλλες έκαναν γρήγορο βάδισμα, ενώ ορισμένες έκαναν μόνο διατάσεις (στρέτσινγκ).

Στην αρχή και στο τέλος του εξαμήνου οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ που σχεδιάστηκαν για να μελετηθούν η λεκτική και η χωρική μνήμη τους.

Η λεκτική μνήμη μεταξύ άλλων βοηθά κάποιον να θυμάται λέξεις και η χωρική μνήμη να θυμάται πού είναι κάτι που είδε ή σε ποιο σημείο έχει τοποθετήσει ένα αντικείμενο. Και οι δύο τύποι μνήμης εκφυλίζονται με την πρόοδο της ηλικίας.

Οταν οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσεις τους στα τεστ πριν και μετά το εξάμηνο, διαπίστωσαν πως οι εθελόντριες της ομάδας των διατάσεων είχαν χειρότερα αποτελέσματα από τα αρχικά. Οι γυναίκες όμως που έκαναν άρση βαρών ή γρήγορο βάδισμα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις εξετάσεις.

Ωστόσο, από αυτές τις δύο ομάδες η μια είχε πλεονέκτημα. Ηταν η ομάδα που έκανε γρήγορο βάδισμα, η οποία πέτυχε υψηλότερη βαθμολογία στη λεκτική μνήμη.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι ασκήσεις που απαιτούν αντοχή (γρήγορο περπάτημα) και εκείνες που χρειάζονται δύναμη (άρση βαρών) ασκούν διαφορετική επίδραση στη φυσιολογία του εγκεφάλου και προκαλούν βελτιώσεις σε διαφορετικούς τύπους μνήμης.

Η μεγάλη έρευνα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ την επόμενη δεκαετία στο Πρόγραμμα Ανθρώπινου Εγκεφάλου (The Human Brain Project), στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη υπερυπολογιστών που θα προσομοιώνουν ό,τι γνωρίζουμε για τον εγκέφαλο. Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Πριν από μερικές εβδομάδες και η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε το πρόγραμμα BRAIN (Ερευνα του Εγκεφάλου μέσω της Προόδου Καινοτόμων Νευροτεχνολογιών) με στόχο την ενδελεχή μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε επίπεδο νευρώνων και την παραγωγή δυναμικών εικόνων της εγκεφαλικής λειτουργίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 100 εκατ. δολάρια για το 2014.

Ο Ομπάμα συνέκρινε το BRAIN με το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, η διαφορά όμως είναι ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα κάποια στιγμή ολοκληρώθηκε, ενώ το BRAIN δεν έχει σαφή προορισμό.

Θα περάσουν εξάλλου χρόνια, αν όχι δεκαετίες, πριν τα αποτελέσματα των νέων προγραμμάτων έχουν οποιαδήποτε μετρήσιμη επίδραση στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

tanea.gr

Πηγή: real.gr