21 Μάιος 2015, 13:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2015, 13:55

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ, στη Θεσσαλονίκη για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας, αποκλειστικά για το pontos-news.gr)

Με σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Μαΐου, σε όλες τις έδρες των νομών αρμοδιότητάς της, θα τιμήσει την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, την συγκεκριμένη ημέρα θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός σε ολόκληρη την Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου και στη συνέχεια –και μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας– φωταγώγηση όλων των δημόσιων καταστημάτων, των καταστημάτων ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τραπεζών και καταστημάτων κοινής ωφέλειας.

Παράλληλα, για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Μαΐου οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

  • Στις 10:00 επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας. Θα ακολουθήσει ομιλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
  • Στις 11:00 θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από πολιτικούς και άλλους φορείς στο Μνημείο του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου (πλατεία Αγίας Σοφίας). 


Από την εκδήλωση του Δήμου Παύλου Μελά για τη Γενοκτονία στις 18 Μαΐου 2015

Στις έδρες των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα εκδοθεί με μέριμνα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία και τους οικείους δήμους.

Θα περιλαμβάνει επίσημη επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία του οικείου αντιπεριφερειάρχη, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τα πολιτικά κόμματα, τα ποντιακά σωματεία και από όποιο νομικό πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης.