20 Μάιος 2015, 16:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2015, 17:42

Στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας τα παιδιά μαθαίνουν τον ποντιακό πολιτισμό

  • Στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας τα παιδιά μαθαίνουν τον ποντιακό πολιτισμό

Δίχως μνήμη δεν υπάρχει μέλλον! Το μήνυμα αυτό τονίστηκε πολλές φορές στα παιδιά στην εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας που φέρει τον τίτλο «Αναδεικνύουμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από το σχολείο» και έγινε χθες Τρίτη 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το ΔΣ του νεοσύστατου ποντιακού συλλόγου, ανάμεσα στις υπόλοιπες εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποίησε, πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει τις πόρτες του στο μέλλον της Ελλάδας, τα παιδιά. Χθες το πρωί, μαθητές του Δημοτικού σχολείου Μονοσπίτων Χαρίεσσας, συνοδευόμενοι από την διευθύντρια τους Αθηνά Κουτσογιάννη και δασκάλους, επισκέφτηκαν το κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας για να μάθουν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Σήμερα 19 Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η Εύξεινος Λέσχη με τις σημαίες της μεσίστιες άνοιξε τις πύλες της στο ίδιο της το Μέλλον, τα παιδιά» ανέφερε το ΔΣ του συλλόγου.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους και έμαθαν την ιστορία και τον τρόπο κατασκευής των παραδοσιακών ποντιακών φορεσιών του Πόντου αλλά και της ποντιακής λύρας. «Δάσκαλός» τους σε αυτό ιδιαίτερο μάθημα, ήταν ο Κυριάκος Καραγκιοζίδης, κατασκευαστής μουσικών οργάνων.

Η γενική γραμματέας της Λέσχης, Ηλιάννα Παμπουχίδου, αφού επικρότησε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών για τη μεταλαμπάδευση του ποντιακού πολιτισμού στις νεότερες γενιές, ανακοίνωσε ότι ένας από τους μελλοντικούς στόχους του συλλόγου είναι η διατήρηση του πολιτισμού μέσα από την εκπαίδευση με τη θέσπιση μάλιστα μαθητικής υποτροφίας, μίας για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Η υποτροφία θα συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο τριακοσίων ευρώ.


Ο Πόντος σε... κολάζ

Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα παιδιά απόλαυσαν γλυκίσματα και χυμούς που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες του συλλόγου, ενώ δημιούργησαν το δικό τους μοναδικό κολάζ με ζωγραφιές, αποτυπώνοντας την εμπειρία τους από την επίσκεψή τους στη Λέσχη.