19 Μάιος 2015, 22:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2015, 22:21

Μπλόκο από τους δανειστές στους διπλούς συντελεστές ΦΠΑ

  • Μπλόκο από τους δανειστές στους διπλούς συντελεστές ΦΠΑ
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι εταίροι δεν συμφωνούν με τους διπλούς συντελεστές ΦΠΑ που προτείνει η κυβέρνηση (15% και 18%), και πρέπει να αναζητηθεί νέα φόρμουλα. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του (υπό διευρυμένη σύνθεση), παρουσία της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε γύρω στις 12 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό να αποχωρεί στις 5:00 μ.μ. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν η πορεία της διαπραγμάτευσης και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι η συμφωνία να προχωρήσει σε δύο φάσεις.

Την πρώτη, τρέχουσα φάση, που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης (πιθανόν εκεί να ενταχθούν και τα πρώτα επώδυνα μέτρα –ύψους 5 δισ.– του ΕΝΦΙΑ, της επιστροφής του χαρατσιού, της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ) και μια δεύτερη φάση σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο.

Ο στόχος είναι να καταλήξει ως το φθινόπωρο και θα πρέπει να περιλαμβάνει παράλληλα συμφωνία για το χρέος αλλά και για νέες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, το Μαξίμου πιστεύει ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.