19 Μάιος 2015, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2015, 16:31

Τι ακριβώς θα γίνει σήμερα στο Σύνταγμα – Το τελετουργικό της εκδήλωσης

  • Τι ακριβώς θα γίνει σήμερα στο Σύνταγμα – Το τελετουργικό της εκδήλωσης
    Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από τις ανάλογες εκδηλώσεις προηγούμενων ετών

Όλος ο ελληνισμός ενωμένος καλείται σήμερα να παραστεί στην κεντρική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, που θα ξεκινήσει το απόγευμα λίγο μετά τις 18:30 στο Σύνταγμα, μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το εναρκτήριο λάκτισμα στο τελετουργικό της εκδήλωσης θα δώσει η Αλλαγή Φρουράς με την παρουσία των Ευζώνων ενδεδυμένων με την ποντιακή στολή. Η ποντιακή φορεσιά θα δηλώνει με την παρουσία της την ποντιακή ταυτότητα σε όλο το χώρο μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων.

Αμέσως μετά την Αλλαγή, ο Ηλίας Υφαντίδης θα τραγουδήσει με τη λύρα του το παραδοσιακό εμβληματικό τραγούδι «Αητέντς επαραπέτανεν», πριν τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του.

Η χοροδιδάσκαλος Σουλτάνα Βαρυτιμιάδου θα καλωσορίσει τον κόσμο πριν δώσει το λόγο για τους χαιρετισμούς στον πρόεδρο του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη και στην αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, η οποία εκπροσωπεί την Περιφέρεια, συνδιοργανώτρια των εκδηλώσεων. Παρούσα θα είναι, όπως ενημερώθηκε η ΠΟΕ από το ελληνικό κοινοβούλιο, και η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι φέτος η παρουσία διπλωματών ξένων πρεσβειών. Έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παρευρεθούν οι πρεσβείες της Αρμενίας, του Βιετνάμ, της Τσεχίας, της Κύπρου, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Ουγγαρίας.

Την κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής, Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, έξι από τα οποία θα σχηματίσουν τον αριθμό των θυμάτων: 353.000

Συνοδεία της χορωδίας από την Ένωση Ποντίων Δροσιάς και λυράρηδων της Σχολής Λύρας Υφαντίδη από το Σύλλογο Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος» και το Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα», θα ακουστεί το τραγούδι «Πάρθεν η Ρωμανία».

Στην κορύφωση της εκδήλωσης, για πρώτη φορά μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, χορευτές συλλόγων-μελών του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων θα χορέψουν τον πυρρίχιο χορό.  

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνέχεια θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, πριν επέλθει η στιγμή της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση θα αναγνωστεί επίσης το ψήφισμα που οι ποντιακοί σύλλογοι θα επιχειρήσουν να παραδώσουν ή να θυροκολλήσουν στην πρεσβεία της Τουρκίας. Προς το κτήριο της τουρκικής διπλωματίας, Βασ. Γεωργίου Β΄ 11, και όλος ο κόσμος θα πορευτεί μαζί ξεκινώντας από το Σύνταγμα, μόλις ολοκληρωθεί η εκδήλωση μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η πορεία, όπως κάθε χρόνο, θα είναι παλλαϊκή.