19 Μάιος 2015, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2015, 15:52

Ο Πόντιος Ιβάν Σαββίδης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Ιβάν Σαββίδης: Μαζί με τον Μελισσανίδη θα εξυψώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο
    Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης

Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ τοποθετήθηκε σήμερα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

Αγαπητοί συμπατριώτες. Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου επιστρέφουμε στο παρελθόν, θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα που έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα, καταδικάζουμε τη σκληρότητα και την απανθρωπιά της πολιτικής που αποσκοπούσε στην εξόντωση ορισμένων λαών.

Η Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της γενοκτονίας που πραγματοποιούνταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έφερε περίπου 1.500.000 θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η Γενοκτονία έγινε μέρος της ιστορικής μας μνήμης, διαμόρφωσε τη νοοτροπία του σύγχρονου ποντιακού λαού. Είναι αδύνατο να μεταφέρουμε με λόγια τον πόνο και τη θλίψη μας για τους νεκρούς προγόνους μας, τα αθώα θύματα της θηριωδίας. Όμως, έχοντας χάσει τους αγαπημένους μας ανθρώπους και την Πατρίδα μας, καταφέραμε να παραμείνουμε Πόντιοι.

Γι’ αυτό, σήμερα, την Ημέρα της Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας, καλώ όλους τους Ποντίους, όχι μόνο να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους, αλλά και να κοιτάξουν μπροστά, να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών και των εγγονών τους, και να βρουν τη νέα ιδέα της εθνικής ενότητας, η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε σωστά και υπεύθυνα τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.


Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που συνοδεύει τη δήλωση
του Ιβάν Σαββίδη στην ιστοσελίδα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ

Για το έθνος μας αυτή η χρονιά είναι ορόσημο. Η Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει αναγνωριστεί από την Αρμενία και είμαστε απείρως ευγνώμονες για αυτήν την ιστορική απόφαση, στον αδελφό αρμενικό λαό.

Για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω ότι μόνον η αναγνώριση και η καταδίκη των σφαλμάτων του παρελθόντος μπορεί να γίνει το κλειδί για την ειρήνη στο μέλλον. Σ’ αυτήν τη θλιβερή ημέρα, ας μας ενώσει ο κοινός πόνος και η προσευχή.

Ας σας ευλογήσει ο Θεός!