19 Μάιος 2015, 13:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2015, 13:42

«Η 19η Μαΐου ημέρα απέναντι στην απόκρυψη της ιστορίας», λένε οι ΑΝΕΛ

  • «Η 19η Μαΐου ημέρα απέναντι στην απόκρυψη της ιστορίας», λένε οι ΑΝΕΛ
    Ανακοίνωση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη για την ημέρα μνήμης της ποντιακής Γενοκτονίας (φωτ.: Παντελής Σαΐτας / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της ποντιακής Γενοκτονίας συμβολίζει την εναντίωση απέναντι στη λήθη και στην απόκρυψη της ιστορίας, και είναι ημέρα απόδοσης τιμής στα τόσα θύματα της συστηματικά προσχεδιασμένης πολιτικής γενοκτονίας». Έτσι ξεκινάει η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων την οποία υπογράφει η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι ο ποντιακός Ελληνισμός, όπως και όλος ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, κράτησε για αιώνες άσβεστη τη φλόγα μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα και δημιούργησε αξιόλογο για την εποχή πολιτισμό.

«Αυτόν τον πολιτισμό έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι πρόσφυγες και μέχρι σήμερα τον διατηρούν οι επόμενες γενιές με δέος και υπερηφάνεια, ενώ όλη η κοινωνία τον αγκαλιάζει με αγάπη και θαυμασμό», σημειώνεται.

Χρυσοβελώνη: Είναι δικαίωμα του ποντιακού Ελληνισμού να απαιτεί και να επιδιώκει τη διάδοση, εδραίωση και παγίωση της αλήθειας, της γενοκτονίας του από τον τουρκικό εθνικισμό.

«Αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης και για τις νεότερες γενιές, προκειμένου να παραμείνουν προσηλωμένες στα ιδανικά της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών», καταλήγει η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.