20 Μάιος 2015, 11:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2016, 10:58

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από το Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης (φωτο)

  • Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από το Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης (φωτο)
    Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με τη σέρρα που χόρεψαν χορευτές επιλεγμένοι και από τους τρεις ποντιακούς συλλόγους της περιοχής
  • Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από το Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης (φωτο)
    Η εκδήλωση έφερε τη μουσική σφραγίδα του συγκροτήματος του Γιώργου Πουλαντζακλή

Κρατώντας αναμμένα κεριά και φορώντας στο στήθος μία μαύρη κορδέλα, Πόντιοι και μη, οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά απότισαν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και βροντοφώναξαν για μια ακόμη φορά ότι η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στις ψυχές τους.

Η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, διοργανώθηκε από τον Δήμο Παύλου Μελά που είναι αυτός με το περισσότερο ποντιακό στοιχείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Φυσικά η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης, σε συνεργασία με τους τρεις ποντιακούς συλλόγους της περιοχής (Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»).

Είχε προηγηθεί η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στο γειτονικό μνημείο του Πόντιου Ακρίτα, όπου ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης κατέθεσε στεφάνι.

Μουσική και θεατρικό δρώμενο
Μια μικρή έκθεση φωτογραφιών από τον ξεριζωμό υποδεχόταν στην είσοδο του θεάτρου τους πολίτες που προσέρχονταν στην εκδήλωση, ενώ εκπρόσωποι του Δήμου τους έδιναν κεριά και τους φορούσαν τις μαύρες κορδέλες.


(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με τη μουσική του Γιώργου Πουλαντζακλή και του συγκροτήματός του. Μετά από λίγο έγιναν οι χαιρετισμοί από τον αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Στάθη Παπαδόπουλο, τον δήμαρχο Παύλου Μελά, τον π. Ιωακείμ, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.


Με αναμμένα κεριά και τη μαύρη κορδέλα στο στήθος, κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά απότισαν φόρο τιμής
στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Στ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από την Τουρκία μια συγγνώμη για τη Γενοκτονία, και από το υπουργείο Εξωτερικών να βάλει το θέμα στην ατζέντα του, και ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης απαίτησε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού. Τέλος, ο Αλ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη της ιστορίας και να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη μουσική του συγκροτήματος του Γιώργου Πουλαντζακλή, για να πάρει θέση στο βήμα ο καθηγητής Ιστορίας Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού του ποντιακού ελληνισμού.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης

Τους θεατές συγκίνησε το θεατρικό δρώμενο «Τη γιαγιάς ημ' τα δάκρεα», το οποίο παρουσίασε η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, ενώ η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με τη σέρρα που χόρεψαν διαλεγμένοι χορευτές και από τους τρεις ποντιακούς συλλόγους της περιοχής.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Φωτογραφίες: Νίκος Αλβανούδης.
Gallery