18 Μάιος 2015, 23:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2015, 22:03

Η τελική πρόταση της Αθήνας για τον ΦΠΑ

  • Μικρές αναπροσαρμογές στις προτάσεις για τον ΦΠΑ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Μαρογιάννη)

Την τελική ελληνική πρόταση για τις σαρωτικές ανατροπές στον ΦΠΑ υπέβαλε σήμερα η Αθήνα στους δανειστές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες προβλέπει τη θέσπιση νέου ενιαίου συντελεστή 18%, με πρόβλεψη για ειδική έκπτωση τριών μονάδων (στο 15%) για όσους κάνουν τις συναλλαγές τους με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές).

Η ελληνική πρόταση προβλέπει παράλληλα τη θέσπιση μειωμένου συντελεστή 9,5%, στον οποίο εντάσσονται τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία, με πρόβλεψη και σε αυτή την περίπτωση ειδικής έκπτωσης τριών μονάδων (στο 6,4%) για όσους κάνουν τις συναλλαγές τους με κάρτες. Με βάση το σχέδιο, ακριβότεροι καθίστανται, αφού μεταφέρονται από το 13% στο 18%, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια (μεταφορές), καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχουν εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Στον αντίποδα φθηνότερα, αφού πέφτουν από το 23% στο 18%, θα είναι ρούχα/παπούτσια, αυτοκίνητα, οικοδομή, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο καταργείται η έκπτωση του 30% στον ΦΠΑ στα νησιά, με καθιέρωση συστήματος επιστροφής φόρου για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η Αθήνα θα αποσύρει το πακέτο των ειδικών φόρων στο Αιγαίο (τέλος διανυκτέρευσης 1 έως 5 ευρώ στα πολυτελή ξενοδοχεία, φόρος 3% σε εστίαση και φόρος 6% στις συναλλαγές στα καταστήματα στα νησιά).

Tags