9 Ιούλιος 2013, 08:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:24

Νέα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ. Πυροβολισμοί και δακρυγόνα

  • Χιλιάδες Τούρκοι ξανά στους δρόμους. Βίντεο

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται από τότε που η αστυνομία αποφάσισε να κλείσει εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας το Πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης – τα σχέδια για την ανάπλαση του οποίου αποτέλεσαν την αφορμή που πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –, καθώς στις 19.00 ξεκίνησε νέα αντικυβερνητική συγκέντρωση.

Η αστυνομία απομάκρυνε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο πάρκο και εμπόδισε άλλους να εισέλθουν, χωρίς να εξηγήσει γιατί έκλεισε εκ νέου το πάρκο, που είχε ανοίξει ξανά για τους πολίτες το πρωί.

Το άνοιγμα του Πάρκου Γκεζί είχε ανακοινώσει ο Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, ο οποίος χθες είχε απαγορεύσει μια συγκέντρωση εκεί με αποτέλεσμα η αστυνομία να απωθήσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εκατοντάδες ειρηνικούς διαδηλωτές.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση, απηύθυνε η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ.

Αργότερα, η τουρκική αστυνομία επενέβη στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Πάρκο Γκεζί.

Όπως είχε συμβεί και το βράδυ του Σαββάτου, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, άνδρες των οποίων είχαν αποκλείσει το πάρκο από νωρίς το απόγευμα, έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στην Ταξίμ και κοντινούς δρόμους.

Αργότερα, άγνωστος πυροβόλησε έξι με επτά φορές στον αέρα, με την αστυνομία να αναζητεί έναν άνδρα με λευκό πουκάμισο αγνώστων λοιπών στοιχείων. Στη συνέχεια, προσήχθη ένας άνδρας που συγκέντρωσε και παρέδωσε στις αρχές του άδειους κάλυκες.

Την ίδια ώρα, στο κοινοβούλιο, κυβερνητικός βουλευτής χαρακτήρισε νόμιμη την χθεσινή επίθεση με χαντζάρα σε διαδηλωτές, για την οποία ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος.

Πηγή: zougla.gr