19 Μάιος 2015, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2015, 17:42

Ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας οι Τούρκοι εγκαινιάζουν «Μουσείο Ατατούρκ»!

  • Ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας οι Τούρκοι εγκαινιάζουν «Μουσείο Ατατούρκ»!
    Εξωτερική άποψη του «Μουσείου Ατατούρκ»

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον «ανήθικο πολιτικό ελιγμό» (όπως κατήγγειλαν οι Αρμένιοι) με τη μεταφορά των εορτασμών της Καλλίπολης πάνω στην ημερομηνία της επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, οι Τούρκοι συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο της πρόκλησης και της απαξίωσης.

Την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, διάλεξαν οι Τούρκοι για να εγκαινιάσουν το «Μουσείο Ατατούρκ» – του ανθρώπου δηλαδή που σχεδίασε τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και όχι μόνο.

Το μουσείο του Μουσταφά Κεμάλ βρίσκεται σ’ ένα ξεχωριστό μέρος για τον Ελληνισμό, τη Σμύρνη, όπου επίσης η ιστορία κατέγραψε φρικτά εγκλήματα από τον ίδιο άνθρωπο. Το μουσείο στεγάζεται σε περικαλλές κτήριο της παραλίας, στην περιοχή Μπιριτσί Κορντόν, και ανήκε στον έμπορο χαλιών Τακφόρ.


Ένα από τα δωμάτια του μουσείου με έπιπλα που ανήκαν στον Κεμάλ

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1875 και 1880 και είναι από τα λίγα κτίσματα που διασώθηκαν από την καταστροφή της Σμύρνης. Χρησιμοποιήθηκε ως επιτελείο του τουρκικού στρατού μετά την εισβολή στην πόλη, ενώ εκεί διέμεινε ο Μουσταφά Κεμάλ όταν έγινε το Συνέδριο Οικονομίας της Σμύρνης, στις 17 Φεβρουαρίου 1923. Το κτήριο αγοράστηκε από το Δήμο Σμύρνης στις 26 Ιουνίου 1926, για να προσφερθεί ως δώρο στον Μουσταφά Κεμάλ.

Μάλιστα, όταν ο Κεμάλ επισκεπτόταν τη Σμύρνη, από το 1930 μέχρι το 1934, έμενε σ’ αυτό το σπίτι, το οποίο μετατράπηκε τελικά σε μουσείο στις 11 Σεπτεμβρίου του 1941. Το 2013 άρχισαν εργασίες ανακαίνισης και εμπλουτισμού του μουσείου με προσωπικά αντικείμενα του Κεμάλ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.


Τμήμα από το εσωτερικό του κτηρίου στη Σμύρνη.

Στις 19 Μαΐου τελούνται τα εγκαίνια, παρουσία του νομάρχη Σμύρνης. Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα και σε πολλά μέρη του κόσμου εκατομμύρια άνθρωποι θα αποτίουν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας...