18 Μάιος 2015, 15:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2015, 18:11

ΠΟΕ: Η άρνηση μιας γενοκτονίας σημαίνει γενοκτονία της μνήμης

  • ΠΟΕ: Η άρνηση μιας γενοκτονίας σημαίνει γενοκτονία της μνήμης
    Ο Χρήστος Τοπαλίδης (κέντρο) μαζί με τον Μίλτο Τερζόπουλο και την Γεωργία Κυριακίδου, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Το μήνυμα ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι διαρκής και δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης μόνο για τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες, απέστειλε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Χρήστος Τοπαλίδης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των εκδηλώσεων μνήμης της ομοσπονδίας για τη 19η Μαΐου.

«Οι γενοκτονίες πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα, ώστε να μη γίνονται νέες γενοκτονίες. Η άρνηση μιας γενοκτονίας σημαίνει γενοκτονία της μνήμης. Η ΠΟΕ για μία ακόμα χρονιά διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις, ώστε να ανταποκριθεί στην ηθική υποχρέωση απέναντι στους γενοκτονημένους προγόνους μας, αλλά και για να προβάλει το πάγιο αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», σημείωσε ο Τοπαλίδης.

Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις γίνονται σε μια ιδιαιτέρως συμβολική χρονιά, είπε, αφού συμπίπτουν με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, την πρώτη χρονικά από τις τρεις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας (Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων). «Επρόκειτο για ένα ενιαίο έγκλημα Γενοκτονίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι πριν από λίγο καιρό η Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η ΠΟΕ συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στο Ερεβάν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ. Από την πλευρά του ο συντονιστής της περιφερειακής Ενότητας Νεολαίας της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη, Μίλτος Τερζόπουλος, αναφέρθηκε στην ποδηλατοπορεία μνήμης που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη με το σύνθημα «Τρέχω για τη ζωή - Τρέχω για τη μνήμη» και παρουσίασε το διαδικτυακό hashtag της νεολαίας της ΠΟΕ για τη συγκέντρωση υλικού (#GRofPontosGenocide).

Τέλος, η γενική γραμματέας της ΠΟΕ, Γεωργία Κυριακίδου, κάλεσε τους νέους να συμμετάσχουν στην ολονυκτία, «αλλά και όλους τους Πόντιους και μη συμπολίτες μας να στηρίξουν την κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας».

Οι εκδηλώσεις

Με επετειακές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (στην πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία Αγίας Σοφίας αντίστοιχα) θα τιμήσει την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η ΠΟΕ. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18:30 της Τρίτης 19 Μαΐου, με την Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στο μνημείο της Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει και κατάθεση στεφάνου.

Στις 19:00 θα χαιρετίσουν την εκδήλωση ο Χ. Τοπαλίδης και ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, για να ακολουθήσει η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από τον Αμερικανό πολιτικό, σερίφη της κομητείας Μίντλσεξ της Μασαχουσέτης και αγωνιστή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ, Πίτερ Κουτουντζιάν. Στις 20:00 θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Προξενείο, όπου θα γίνει η επίδοση ψηφίσματος.

Το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαΐου, μέλη της νεολαίας της ΠΟΕ θα πραγματοποιήσουν ολονυκτία στο ενημερωτικό περίπτερο της ομοσπονδίας, που έχει στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ανεπαρκής σύμμαχος η Ελληνική Βουλή

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Χ. Τοπαλίδης είπε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο διαχρονικά δεν αποτέλεσε τον καλύτερο σύμμαχο στην προσπάθεια για την προώθηση του ζητήματος της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Το 1994 η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά αυτό έμεινε κολοβό. Έπρεπε η προσπάθεια να περνάει και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και να αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το αίτημα ουδέποτε προβλήθηκε επαρκώς. Ωστόσο, υπάρχει αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από ξένα κοινοβούλια.

»Είναι ζήτημα όλων μας να πιέσουμε, ώστε η Ελληνική Πολιτεία να συμπεριλάβει το ζήτημα στην ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών.

»Από μόνος του ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει περιορισμένα μέσα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Εκδηλωσεις
ΤΡΙΤΗ19
ΜΑΙΟΣ
2015
18:30
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), διοργανώνει την Τρίτη 19 Μαΐου 2015, ημέρα Μνήμης και Τιμής...
ΤΡΙΤΗ19
ΜΑΙΟΣ
2015
18:30
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), διοργανώνει την Τρίτη 19 Μαΐου 2015, ημέρα Μνήμης και Τιμής...