18 Μάιος 2015, 16:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2015, 13:25

Αμερικανός γράφει για την καταστροφή της Σμύρνης και τη Γενοκτονία των Ελλήνων

  • Αμερικανός γράφει για την καταστροφή της Σμύρνης και τη Γενοκτονία των Ελλήνων

Μια ιστορία που δείχνει περίτρανα το μεγαλείο ψυχής του ανθρώπου σε στιγμές κρίσης και όταν μάχεται για να βοηθήσει χιλιάδες αθώους περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο το βιβλίο The Great Fire που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, ώστε να συμπίπτει με την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και των Ελλήνων, που ακολούθησε.

Το βιβλίο αναφέρεται στις προσπάθειες του μεθοδιστή ιερέα Έιζα Τζένινγκς που το 1922 έφυγε από τη Νέα Υόρκη για να πάει στην ήσυχη παραθαλάσσια πόλη της Σμύρνης και να διδάξει αθλήματα σε αγόρια και του αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού Χάλσεϊ Πάουελ.

Οι δυο τους κατάφεραν να σώσουν πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες στη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων χριστιανών και των Αρμενίων, αψηφώντας τον κίνδυνο και την πολιτική.

Το βιβλίο φέρει την υπογραφή του Λου Γιούρενεκ, γνωστού συγγραφέα, δημοσιογράφου και καθηγητή δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Στο νέο του έργο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Harper Collins, ο Γιούρενεκ χρησιμοποιεί ντοκουμέντα, μαρτυρίες και διηγήσεις επιζώντων, για να περιγράψει όχι μόνο τον ηρωισμό των πρωταγωνιστών του αλλά και την τραγωδία που σημάδεψε τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Αμερικανός συγγραφέας σκιαγραφεί ένα αξέχαστο πορτρέτο της παραδομένης στις φλόγες Σμύρνης χρησιμοποιώντας στοιχεία που συγκλονίζουν.