17 Μάιος 2015, 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2015, 17:38

Υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση στην Παλμύρα

  • Υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση στην Παλμύρα
    Ένα τμήμα του αρχαιολογικού χώρου-κόσμημα στην κεντρική Συρία (φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η κατάσταση στην ιστορική πόλη Παλμύρα, όπου η εισβολή τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους προκάλεσε τεράστια ανησυχία για καταστροφές στο Μνημείο, βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Αυτό υποστήριξαν σήμερα ένας Σύρος αξιωματούχος και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρθηκε, τα μέλη της ένοπλης οργάνωσης αποσύρθηκαν από την ιστορική πόλη η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι τζιχαντιστές του ΙΚ αποσύρθηκαν από τα βόρεια τμήματα της πόλης, τα οποία είχαν καταλάβει χθες, αλλά εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ένα χωριό στα βόρεια της Παλμύρας.

Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι τα αρχαία ερείπια στα νοτιοδυτικά της Παλμύρας είναι άθικτα.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, μίας από τις σημαντικότερες πολιτισμικές κοιτίδες του αρχαίου κόσμου και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Η εισβολή των ενόπλων προκάλεσε ανησυχίες με δεδομένο ότι οι τζιχαντιστές είχαν προβεί πριν λίγο καιρό σε καταστροφές αρχαιολογικών χώρων στο Ιράκ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδόν 300 άνθρωποι (στην πλειονότητά τους τζιχαντιστές και στρατιώτες του συριακού καθεστώτος) έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη, όταν άρχισε η επίθεση εναντίον της Παλμύρας στη Συρία.