17 Μάιος 2015, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2015, 14:05

Συγκίνηση και δάκρυα στη Λαμπαδηφορία Μνήμης, στην Αγία Βαρβάρα (φωτο)

  • Συγκίνηση και δάκρυα στη Λαμπαδηφορία Μνήμης, στην Αγία Βαρβάρα (φωτο)
  • Συγκίνηση και δάκρυα στη Λαμπαδηφορία Μνήμης, στην Αγία Βαρβάρα (φωτο)
  • Συγκίνηση και δάκρυα στη Λαμπαδηφορία Μνήμης, στην Αγία Βαρβάρα (φωτο)

Με αναμμένες δάδες και κεριά στα χέρια, δεκάδες μέλη του Συλλόγου Ποντίων της Αγίας Βαρβάρας «Φάρος» επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους. Ντυμένοι με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, αγόρια και κορίτσια κράτησαν τη φλόγα άσβεστη στη μνήμη και την ψυχή και έγιναν φάρος συνέχειας του πολιτισμού. 

Στην εκδήλωση Μνήμης, ξεκίνησαν από το κεντρικό κτήριο του συλλόγου και κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία 19ης Μαΐου στην Αγία Βαρβάρα, πλατεία αφιερωμένη στην ημέρα-σύμβολο της Γενοκτονίας.

Όταν η πομπή, με σημαίες και τύμπανα στις πρώτες σειρές, πλησίασε την κατάμεστη από κόσμο πλατεία, τα χειροκροτήματα δεν έλεγαν να σταματήσουν.

Οι Πόντιοι, απόγονοι των κατατρεγμένων, αποθεώθηκαν από τους συγκινημένους κατοίκους του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής. 

Η εκδήλωση στην Πλατεία της 19ης Μαΐου ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της προέδρου του συλλόγου της Αγίας Βαρβάρας Σοφίας Σαββίδου και του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ, Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Τη στήριξή του εξέφρασε από το βήμα ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, ενώ δίπλα στους Ποντίους ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης των Ασσυρίων της Ελλάδας Κυριάκος Μπατσάρας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης. 

Τη σκυτάλη στην εκδήλωση πήραν στη συνέχεια οι «ηθοποιοί» σε ένα δρώμενο που τσάκισε κόκαλα. Στην «Ανταλλαγή», του συγγραφέα Κυριάκου Σαχανίδη, οι νεαρές Πόντιες-μέλη του συλλόγου, που συμμετείχαν στην παράσταση δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους αναπαριστώντας μια από τις ιστορίες του ατελείωτου μαρτυρίου των Ποντίων στα χρόνια της Γενοκτονίας.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση κορυφώθηκε με τραγούδια μνήμης της Γενοκτονίας. 

Οι μουσικοί και το χορευτικό του συλλόγου κράτησαν τον κόσμο στην πλατεία για αρκετή ώρα και τους έκαναν να σκεφτούν, επιτελώντας το χρέος στους προγόνους τους.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης για το pontos-news.gr.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ16
ΜΑΙΟΣ
2015
20:00
Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» σας προσκαλεί το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 και ώρα 20:00,...