16 Μάιος 2015, 16:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2015, 16:32

ΔΝΤ: Χωρίς συμφωνία, πτώχευση τον Ιούνιο

  • Το ΔΝΤ φεύγει από τις ΗΠΑ και πάει...
    (Φωτ.: IMF)

Tο ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνεται σε απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ένα υπόμνημα του Ταμείου που διέρρευσε από το Channel 4 News και τον Πολ Μέισον, χτυπάει εκ νέου καμπανάκι στην κυβέρνηση για πτώχευση σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί η επόμενη δόση. 

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις λίγες μέρες για να συνάψουν συμφωνία με την Ελλάδα και «δεν θα υπάρξει δυνατότητα για τις ελληνικές αρχές να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους».

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης τα σημεία σύγκλισης, όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα (κάτω του 3% ) αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Αναφορά γίνεται και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς τονίζεται ότι «είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις», ενώ οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σημειώνουν πως «υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών».

Tags