16 Μάιος 2015, 16:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2015, 16:18

Την Ελλάδα επιχειρεί να εμπλέξει στα αιματηρά γεγονότα των Σκοπίων η Ολμπράιτ! (βίντεο)

  • Την Ελλάδα επιχειρεί να εμπλέξει στα αιματηρά γεγονότα των Σκοπίων η Ολμπράιτ! (βίντεο)

Χρόνια αφότου έχει εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή, αμετανόητη στη φιλοσκοπιανή της θέση παραμένει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. Έφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να υπονοεί εμπλοκή (!) της Ελλάδας στα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στα Σκόπια.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς για τη Βοσνία και τα Βαλκάνια, η Ολμπράιτ ερωτήθηκε για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η επίλυση του οποίου αναζητείται εδώ και σχεδόν μια 25ετία. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος στην απάντησή της, της οποίας προηγείται απαξιωματική γκριμάτσα, αποκαλεί τη συζήτηση περί την ονομασία της ΠΓΔΜ «μια από τα πιο τρελές όλων των εποχών» και αφηγείται... τεχνάσματα των Αμερικανών και του Συμβουλίου Ασφαλείας για να γίνουν δεκτά τα Σκόπια στον ΟΗΕ παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας.

Με περιφρόνηση μιλά για την άρνηση της Αθήνας να δεχτεί τον ήλιο της Βεργίνας στη σημαία των Σκοπίων και το... κόλπο να γίνει η ένταξή τους βράδυ, όταν οι σημαίες δεν ήταν ανηρτημένες στον ιστό!

Θριαμβολογεί που τα Σκόπια «αποκαλούνται πλέον από όλους Μακεδονία», αν και δηλώνει ότι το ζήτημα της ονομασίας «είναι το ελάχιστο από τα προβλήματα».

Αντίθετα, και εδώ αποκαλύπτεται ίσως και στάση ευρύτερα πολιτική πέραν της προσωπικής της άποψης, η Μαντλίν Ολμπράιτ λέει ότι τα πρόσφατα γεγονότα, στο Κουμάνοβο, «είναι πολύ ανησυχητικά. Οι εξτρεμιστικές ενέργειες, ο διαχωρισμός σε μικρές εθνικιστικές ομάδες, η σχέση που έχει το Κόσοβο και τι κάνουν οι Έλληνες.»!

Προτείνει μάλιστα να ενεργοποιηθούν άμεσα οι ΗΠΑ για το θέμα. Όπως, ίσως, έκαναν με τον αιματηρό πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία;


Δείτε ερώτηση και απάντηση στα αγγλικά από το 42.00' έως το 45.00'

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι η γελοία και ανενδοίαστη προπαγανδιστική προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα του Κουμάνοβο, προκαλεί αποτροπιασμό και οργή. Θεωρούν επίσης απαράδεκτες τις προσωπικές εκτιμήσεις της Ολμπράιτ ως προς το ζήτημα της ονομασίας.