16 Μάιος 2015, 12:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2015, 12:58

Τσίπρας: Τέσσερις άξονες για μια έντιμη συμφωνία

  • Τσίπρας: Τέσσερις άξονες για μια έντιμη συμφωνία
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά από το βήμα του του Συνεδρίου του Economist (φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ενιαία συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης των αδιεξόδων, επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συνέδριο του Εconomist. «Διαπραγματευόμαστε για μια ενιαία συμφωνία με ενιαίες προϋποθέσεις. Μία συμφωνία λύση στο πρόβλημα που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση «φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις και επανέλαβε ότι η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να κλείσει και η προϋπόθεση είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής. Υπογράμμισε παράλληλα ότι χαράσσονται τέσσερις άξονες για τη συμφωνία: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε, όμως, μέσα σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Ακόμη, τόνισε ότι στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 2,164 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,046 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 287 εκατ. ευρώ για το πρώτο 4μηνο του 2015.
Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του κάνοντας ένα σχόλιο («στην Ευρώπη πάμε καλά») για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Final-4 της Ευρωλίγκας.