15 Μάιος 2015, 23:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2015, 01:15

Ανάστατοι οι Εβραίοι της Καβάλας μετά από απόρριψη μνημείου για το Ολοκαύτωμα

  • Ανάστατοι οι Εβραίοι της Καβάλας μετά από απόρριψη μνημείου για το Ολοκαύτωμα
    Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα

Σάλο  έχει προκαλέσει η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας να αναβάλει την προγραμματισμένη τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου του Ολοκαυτώματος στην πόλη επειδή το «χαραγμένο στο άγαλμα Άστρο του Δαυίδ» ήταν πολύ μεγάλο.

Η απόφαση που ελήφθη μετά από εισήγηση της δημάρχου Δήμητρας Τζανάκα έχει προκαλέσει την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣΕ) το οποίο εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του για την «απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική απόφαση της πλειοψηφίας του συμβουλίου».

Το πρόβλημα πρόεκυψε, σύμφωνα με το ΚΙΣΕ επειδή η δήμαρχος τους ζήτησε τηλεφωνικά και αφού το άγαλμα ήταν έτοιμο, να εμφανίζεται μόνον το κείμενο της αφιέρωσης, ώστε να μη ματαιωθεί η τοποθέτησή του και η προγραμματισμένη εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του.

Όσο για το Άστρο του Δαυίδ αυτό «θα έπρεπε είτε να μικρύνει πολύ, είτε να αφαιρεθεί εντελώς».
«Είναι άραγε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι οι Έλληνες πολίτες της Καβάλας που εξοντώθηκαν στην Τρεμπλίνκα εκτοπίστηκαν με το άστρο του Δαυίδ στο πέτο, μόνον λόγω του Ιουδαϊκού τους θρησκεύματος, όπως και τα έξι εκατομμύρια ομοθρήσκων μας που έτυχαν ανάλογής μοίρας την περίοδο του Ολοκαυτώματος;» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.

Το θέμα στηλίτευσε και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής. «Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος για το θέμα που έχει ανακύψει διότι θα ήταν σαν να μας ζητά κάποιος να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε, για "αισθητικούς λόγους", το σημείο του σταυρού από τον τάφο των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς» είπε.