15 Μάιος 2015, 13:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2015, 13:52

Βραδιές Ιστορίας για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

  • Βραδιές Ιστορίας για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, διοργανώνουν ενόψει της 19ης Μαΐου δύο «Βραδιές ιστορίας» με γενική θεματική ενότητα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εισηγητές θα προσεγγίσουν το ζήτημα χρησιμοποιώντας αρχειακό και βιβλιογραφικό υλικό, ξεκινώντας από την άνοδο του τουρκικού εθνικισμού κατά την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα.

Με αναφορές στο πολιτικό καθεστώς της παρακμάζουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα καταδείξουν τον τρόπο αντιμετώπισης της πολιτικής εξουσίας έναντι των μειονοτικών χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας, ενώ παράλληλα θα αναδείξουν τους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με απώτερες συνέπειες τον τελικό ξεριζωμό του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.

Ποιοι ήταν οι λόγοι και οι αιτίες που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ποντίων; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δοθούν μέσα από τις «Βραδιές Ιστορίας».

Οι «Βραδιές ιστορίας» πρόκειται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο Αρχοντικό Σαράφογλου και την Τετάρτη 20 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 | Αρχοντικό Σαράφογλου, ώρα 20:00
Βασίλης Δημητριάδης (υπ. δρ ΑΠΘ): «Η άνοδος του τουρκικού εθνικισμού και η γενοκτονία των Ποντίων».

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 | Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ώρα 20:00
Θεοδόσης Κυριακίδης (δρ Ιστορίας) «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα αρχεία του Βατικανού».

  • Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.