15 Μάιος 2015, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2015, 13:07

Παράταση ζωής στους ηλικιωμένους με μόνο 30 λεπτά καθημερινής άσκησης

  • Παράταση ζωής στους ηλικιωμένους με μόνο 30 λεπτά καθημερινής άσκησης
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ευάγγελος Μπουγιώτης

Αρκεί μισή ώρα σωματικής δραστηριότητας και μάλιστα ανεξάρτητα από την έντασή της, επί έξι μέρες την εβδομάδα, για να μειωθεί κατά 40% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ίνγκαρ Χόλμε του Τμήματος Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Για τους σκοπούς της μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία για περίπου 5.700 άτομα 68 έως 77 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους.

Όπως προέκυψε, σε βάθος 12ετίας, όσοι ηλικιωμένοι έκαναν ελαφριά σωματική άσκηση λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα δεν είχαν καμία μείωση στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η δραστηριότητα όμως πάνω από μια ώρα είχε όφελος από 32% έως 56%, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης.

Στην περίπτωση της έντονης άσκησης, ακόμη και λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα φάνηκε να έχει ορατό όφελος, καθώς σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού ή άλλου θανάτου κατά 23% έως 37%. Όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωνε κανείς σε έντονη άσκηση μέσα στην εβδομάδα, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου (έως 49%).

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατριακής British Journal of Sports Medicine.