14 Μάιος 2015, 19:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2015, 19:52

ΟΠΑΠ: Στηρίζει την ψηφιοποίηση της Bιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής Χάλκης

  • Η πληρωμή κερδών του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. υποστηρίζει για δεύτερη χρονιά το σημαντικό έργο ψηφιοποίησης της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που υλοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το σχετικό σύμφωνο υπεγράφη στα γραφεία του Οργανισμού μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ Α.Ε. Καμίλ Ζίγκλερ και του προέδρου της Εφορείας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων, Απόστολου.

Είναι διετούς διάρκειας και αφορά την επέκταση του συστήματος αποθήκευσης των δεδομένων, καθώς και την ψηφιοποίηση των πολιτισμικών εντύπων της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Συγχαίρω την ΟΠΑΠ ΑΕ για τη μεγάλη κοινωνική και πολιτισμική της ευαισθησία. Η συμβολή της είναι καθοριστική στην προσπάθειά μας να καταστεί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παγκόσμιο κέντρο έρευνας για θεολογικά ζητήματα καθώς και για την ιστορία της Ορθοδοξίας», τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέροντας Δέρκων Απόστολος και μετέφερε παράλληλα τις θερμές ευχαριστίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στόχος είναι να οργανωθεί, σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, μια από τις πιο πλούσιες βιβλιοθήκες στον κόσμο.

Ειδικότερα, τα παλαίτυπα βιβλία χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 τόμους εκκλησιαστικής ιστορίας, θεολογίας, έργα φιλοσοφίας, νομικής και ρητορικής, αρχαιολογίας, γεωγραφίας, μουσικής, ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας. Μοναδική είναι η συλλογή σλαβόφωνων έργων της Βιβλιοθήκης, ενώ στους σπάνιους τίτλους συγκαταλέγεται κείμενο του 1484 που περιλαμβάνει έργα του Αριστοφάνη, καθώς και πρώτες εκδόσεις της Βίβλου.