14 Μάιος 2015, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2015, 18:26

Ξυδάκης: Δεν θα διεκδικήσουμε δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα

  • Ξυδάκης: Δεν θα διεκδικήσουμε δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα
    Ο Νίκος Ξυδάκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Δεν σκοπεύει να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο η κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη. «Η οδός για τη διεκδίκηση των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική» τόνισε σε πρωινή εκπομπή του Mega ενώ σημείωσε ότι το πόρισμα της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν, είναι τμήμα της νομικής γνωμάτευσης για το θέμα που παραδίδει σταδιακά το δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ. «Το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά, όμως απαιτείται επίμονη δουλειά σε χαμηλό επίπεδο» πρόσθεσε ο υπουργός.

Στο πόρισμα της Αλαμουντίν αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση. «Αν δεν το κάνετε στο προσεχές μέλλον η ευκαιρία μπορεί να χαθεί. Ή τώρα ή ποτέ» τονίζεται.

Σχετικά με το θέμα του Εθνικού Θεάτρου και της διαμάχης του υπουργείου με τον Σωτήρη Χατζάκη, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχειριστικός έλεγχος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Αναφέρθηκε και στην ανασκαφή της Αμφίπολης, όπου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το εύρημα, όμως λάθος τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η αποκάλυψη του μνημείου: «Είχε στοιχεία καταχρηστικά και σόου».

Τέλος του ζητήθηκε να τοποθετηθεί και για το θέμα με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και ανέφερε πως «η Ελληνική Δημοκρατία είναι ουδετερόθρησκη, δεν επιβάλλει δια της βίας καμία θρησκευτική πεποίθηση και καμία θρησκευτική πίστη, σέβεσαι οποιονδήποτε συμπολίτη σου πιστεύει κάτι το οποίο δεν είναι βλαπτικό για τους άλλους».