14 Μάιος 2015, 15:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2015, 16:17

Τον «καυτό» φάκελο με τα μέτρα επιβεβαίωσε ο Σακελλαρίδης

  • Σακελλαρίδης: Αυτή είναι η πρόταση της Κομισιόν 2
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Μια σειρά από ειδήσεις έβγαλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρώτα απ’ όλα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα (άρα έρχονται νέοι φόροι που θα είναι κοινωνικά δίκαιοι), πως δέχεται την αύξηση του ΦΠΑ (αλλά προτείνει να γίνει μετά το καλοκαίρι), ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας (και δεν πρόκειται να το κρύψει κανείς κάτω από το χαλί).

Παράλληλα, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πώλησης του ΟΛΠ είπε «η συζήτηση για το θέμα αυτό προφανώς και σημαίνει υποχώρηση, αλλά το σημαντικό είναι να θέσουμε όρους ώστε να μην υπάρχει ξεπούλημα, όπως γινόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία που θα έρθει δεν θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το σενάριο ρήξης. Αναφερόμενος στις  προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψε για υλοποίησή τους στο βάθος τετραετίας.

Σε ό,τι αφορά τα όσα είπε ο Βαρουφάκης για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ, ο Σακελλαρίδης τόνισε «δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε, ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές για το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να μπει το ελληνικό πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και σχετικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες. Είπε επίσης ότι οι δανειστές έχουν ρίξει στο τραπέζι πρόταση για μισθούς 700 ευρώ στο Δημόσιο σημειώνοντας ότι «εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης που μπαίνει από την πλευρά των θεσμών».

Τέλος, αποδοκίμασε ευθέως την πολυγλωσσία και τις διάφορες αντιφατικές δηλώσεις υπουργών λέγοντας ότι «αυτή η εικόνα δεν βοηθά την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της».