14 Μάιος 2015, 16:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2015, 16:12

Οι τζιχαντιστές απειλούν την αρχαία Παλμύρα στη Συρία

  • Οι τζιχαντιστές απειλούν την αρχαία Παλμύρα στη Συρία
    To 2008 ανασκαφές στην Παλμύρα έφεραν στο φως μια εκκλησία με δώδεκα κολώνες ύψους 6μ. (φωτ.: EPA)

Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού της αρχαιότητας· η αρχιτεκτονική της ενώνει τις ελληνορωμαϊκές τεχνοτροπίες με τις τοπικές παραδόσεις και τις περσικές επιρροές. Η Παλμύρα, ένας αρχαιολογικός χώρος-κόσμημα στη συριακή έρημο, περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο λόγος όμως που βρίσκεται στην επικαιρότητα δεν έχει να κάνει με την ανεκτίμητη αξία της, αλλά με τις τζιχαντιστικές απειλές.

Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που επαίρονται ότι κατέστρεψαν αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ, σήμερα απείλησαν να καταστρέψουν και την Παλμύρα στη Συρία. «Η Παλμύρα απειλείται», τονίζει ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι λεηλασίες και καταστροφές αρχαιολογικών χώρων έφθασαν σε πρωτοφανή κλίμακα φέτος. Είναι μια πολεμική τακτική του ΙΚ για να τρομοκρατεί τον πληθυσμό», δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η μάχη μαίνεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης αφότου οι τζιχαντιστές κατέλαβαν όλα τα φυλάκια του στρατού μεταξύ της αλ-Σούχνα και της Παλμύρας. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς, Ταλάλ Μπαραζί, ανέφερε ότι μετά την πτώση της αλ-Σούχνα, 1.800 οικογένειες κατέφυγαν προς την Παλμύρα όπου υπάρχουν τρία κέντρα υποδοχής.

Από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στις μάχες στην περιοχή σκοτώθηκαν 70 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους έξι αξιωματικοί καθώς και 40 τζιχαντιστές, μεταξύ τους δύο διοικητές.