14 Μάιος 2015, 14:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2015, 14:55

Ένα ακόμη σπουδαίο ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στο Ζεύγμα

  • Ένα ακόμη σπουδαίο ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στο Ζεύγμα
    Η δύναμη της τέχνης στο νέο ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στην ελληνιστική πόλη Ζεύγμα

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Ζεύγμα, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Στην αρχαία ελληνιστική πόλη ανακαλύφθηκε ένα υπέροχο μωσαϊκό που απεικονίζει το πρόσωπο μιας κοπέλας την οποία όνομασαν «Γυφτοπούλα» (Gypsy Girl) και χρονολογείται γύρω στο 300 π.Χ. Είναι ένα ακόμη εύρημα μοναδικής ομορφιάς, ανάλογο με τα ψηφιδωτά σημαντικής αρχαιολογικής αξίας που ανακαλύφθηκαν παλαιότερα στον ίδιο χώρο.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται σε άλλα τρία σημεία της επαρχίας Γκαζίαντεπ. Ξεχωρίζει όμως ένα μνημείο που βρέθηκε στην περιοχή Καρκαμίς και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Πρόκειται για επιτύμβια στήλη, αφιερωμένη στον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσωρα. Η εντυπωσιακή πλάκα, που είναι κατασκευασμένη από πέτρα ή ξύλο, χρονολογείται γύρω στο 3.300 π.Χ.!

Ακόμη, στην αρχαία πόλη της Δολίχης (Dülük), όπου υπάρχουν οικισμοί που χρονολογούνται από το 6.000 π.Χ., βγήκαν στην επιφάνεια μια επιτύμβια στήλη και ένας ναός. Ερείπια ιστορικών κτηρίων, των τειχών αλλά και θεμέλια του παλατιού ήταν μεταξύ των σπουδαίων ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στο Ζίντζιρλι και χρονολογούνται γύρω στο 5.000 π.Χ.