14 Μάιος 2015, 14:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2015, 14:18

5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου

  • 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη διοργάνωση του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού, με θέμα την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και η ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης), Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.  

Τα επιμέρους θέματα του διαγωνισμού για κάθε βαθμίδα είναι τα εξής:

Δημοτικό
Καλλιτεχνική εργασία με τη δημιουργία παιδικής ζωγραφιάς, ώστε να αποδοθεί μέσα από αυτή μια εικόνα από τον Πόντο.

Γυμνάσιο
Παραγωγή γραπτού λόγου μέσω πληροφοριών που οι διαγωνιζόμενοι αντλούν από τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο, ώστε να συνταχθεί αφηγηματικό κείμενο (500 λέξεων), το οποίο θα αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός κατά τη δίωξή του από τις πατρογονικές του εστίες.

Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο
Παραγωγή γραπτού λόγου, με αφορμή την 19η Μαΐου που προβλέπει τη σύνταξη κειμένου (έως 600 λέξεις), στο οποίο οι διαγωνιζόμενοι θα εξετάσουν εάν η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μπορεί να αφυπνίσει τους λαούς, έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες.


Τα παιδιά, το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού

Στην ανακοίνωση αναφέρονται και οι όροι του διαγωνισμού οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Σε κάθε εργασία πρέπει να αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα - στο πάνω αριστερό τμήμα της κόλλας των γραπτών εργασιών ή στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς- όλα τα στοιχεία του διαγωνιζομένου (ονοματεπώνυμο μαθητή, όνομα πατέρα και μητέρας, τάξη, σχολείο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, e-mail και τίτλος εργασίας)
  2. Οι εργασίες ζωγραφικής πρέπει να σχεδιαστούν σε χονδρό χαρτί σχεδίου.
  3. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις εργασίες τους έως την 31η Ιουλίου 2015 στη διεύθυνση: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Λ. Νίκης 1, 54624 Θεσσαλονίκη.
  4. Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από επιτροπή εκπαιδευτικών, μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2015 και τα βραβεία θα απονεμηθούν αργότερα τον ίδιο μήνα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τους διοργανωτές. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα και οι δέκα καλύτερες εργασίες κάθε βαθμίδας θα λάβουν ως βραβείο ένα βιβλίο.

Από φέτος η Οργανωτική Επιτροπή, με αφορμή και την κοινωνική κρίση που διανύουμε, αποφάσισε να προσδώσει στο διαγωνισμό κοινωνικό χαρακτήρα. Υιοθετώντας το σύνθημα «μια συμμετοχή – ένα παιδικό εμβόλιο» αποφασίστηκε να μην δίνονται πια χρηματικά έπαθλα στους τρεις πρώτους κάθε βαθμίδας, αλλά για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές να προσφέρουν ένα ευρώ σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) αναγνωρισμένου έργου και κύρους, που θα παρέχει ιατρική φροντίδα σε παιδιά. Η επιλογή της ΜΚΟ θα γίνει από τους διοργανωτές.