14 Μάιος 2015, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2015, 12:11

Πώς η χειραψία προειδοποιεί για έμφραγμα και εγκεφαλικό

  • Πώς η χειραψία προειδοποιεί για έμφραγμα και εγκεφαλικό
    Η συσχέτιση της μειωμένης δύναμης της χειραψίας με τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία διαπιστώθηκε ότι ισχύει ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες (φωτ.: EPA)

Μπορεί μια απλή κοινωνική συνήθεια, όπως είναι η χειραψία, να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Σύμφωνα με την ομάδα του επίκουρου καθηγητή Καρδιολογίας Ντάριλ Λέονγκ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, μπορεί.

Οι ερευνητές μελέτησαν για τέσσερα χρόνια τα στοιχεία περίπου 140.000 ατόμων, ηλικίας 35 έως 70 ετών, από 17 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με αδύναμη χειραψία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα προβλήματα υγείας.

Στη δημοσίευση που έκαναν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet εξηγούν ότι ζήτησαν από τους εθελοντές να πιέσουν ένα αντικείμενο όσο περισσότερο μπορούσαν με το χέρι τους και υπολόγισαν τη δύναμη που ασκείται με ειδικό δυναμόμετρο. Η ανάλυση έδειξε πως για κάθε μείωση της δύναμης της χειραψίας κατά πέντε κιλά υπάρχει αύξηση κατά 16% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Κατά 17% είναι αυξημένος ο κίνδυνος για θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η δύναμη μιας χειραψίας που προδίδει υγιή οργανισμό είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης ακόμη και από την αρτηριακή πίεση.

Η συσχέτιση της μειωμένης δύναμης της χειραψίας με τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία διαπιστώθηκε ότι ισχύει ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα ή το σωματικό βάρος.

«Η χειραψία μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο και φθηνό τεστ για να αξιολογήσει κανείς τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου, ιδίως από καρδιαγγειακά αίτια», δήλωσε ο καθηγητής Λεόνγκ.