13 Μάιος 2015, 16:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2015, 16:28

Όταν μαθητές δεν ξεχνούν τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Όταν μαθητές δεν ξεχνούν τη Γενοκτονία των Ποντίων

Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, διοργανώνει υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων εκδήλωση στις 16 Μαΐου και ώρα 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.

Πρωταγωνιστές και εκφραστές στην εκδήλωση μνήμης, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου και του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και καθοδήγηση του καθηγητή ποντιακής λύρας του σχολείου, Αλέξη Στεφανίδη.

Σαράντα ποντιακές λύρες, συνοδευόμενες από 15 νταούλια, ενώνονται με άλλα παραδοσιακά όργανα του Μουσικού Σχολείου σε μια προσπάθεια να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη αλλά και το αίτημα του ποντιακού ελληνισμού για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων, αυτή τη φορά από τους κύριους συνεχιστές της ιστορίας, τους μαθητές. 

Η ιστορική ποντιακή μνήμη δεν «ανασπάλεται»!

Συμπαραστάτες του φιλόδοξου εγχειρήματος των παιδιών, ο καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστάσιος Ηλιόπουλος, που θα απαγγείλει απόσπασμα της «Καμπάνας του Πόντου» του Φίλωνος Κτενίδη, αλλά και ο 82χρονος σήμερα Θεόδωρος Τσελεπίδης, που συνοδεία του μουσικού συνόλου θα ερμηνεύσει το «Κεμεντζετζή αθάνατε», σε στίχους του ίδιου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα με το μουσικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί εισήγηση για τα σχολεία του Πόντου από τον Ζήση Αγγελίδη, Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Πέλλας.

  • Είσοδος ελεύθερη.