8 Ιούλιος 2013, 07:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:24

Κλειστοί σήμερα Δευτέρα οι Δήμοι της χώρας

  • 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 18 Οκτωβρίου

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι δήμαρχοι αλλά και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στις κυβερνητικές αποφάσεις για την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Μετά από απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι δήμοι θα παραμείνουν σήμερα κλειστοί σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες των κοινωνικών και προνοιακών δομών.

Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί στις 12.30 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Και η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε παναττική στάση εργασίας τις ίδιες ώρες (12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου), ενώ οι εργαζόμενοι στη δημοτική αστυνομία πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Συνάντηση Γ. Μιχελάκη - ΚΕΔΕ

Το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ενώ παρών θα είναι και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους επικεφαλής των παρατάξεων, που θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Κ. Ασκούνης: Πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση ή όχι;

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολεί το 12% των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και αυτή τη στιγμή της ζητείται να επωμισθεί το 50% της κινητικότητας.

Ο κ. Ασκούνης έκανε λόγο για «πλήρη αντίφαση» μεταξύ του γεγονότος ότι από την 1η Ιανουαρίου αποδόθηκαν μέσω του Καλλικράτη στους δήμους 200 νέες αρμοδιότητες και σήμερα οι δήμοι καλούνται να φέρουν το κύριο βάρος της κινητικότητας.

«Το κεντρικό κράτος θα πρέπει να αποφασίσει: Θέλει την αποκέντρωση ή προχωρά σε οριζόντιες περικοπές, ξηλώνοντας αρμοδιότητες, πολλές από τις οποίες οι δήμοι είχαν για πάρα πολλά χρόνια;», επισήμανε και πρόσθεσε: «Πριν από δυο χρόνια μεταφέρθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες από όλα τα υπουργεία και τις παλιές Νομαρχίες. Εμείς λέμε ναι στην αξιολόγηση και την κινητικότητα, αλλά όχι να ξηλώνονται ολόκληρες αρμοδιότητες. Θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση ή όχι;»

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών».

Πηγή: naftemporiki.gr