13 Μάιος 2015, 13:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2015, 13:04

Η κατάθεση Σημίτη για τα εξοπλιστικά καίει τον Άκη Τσοχατζόπουλο

  • Η κατάθεση Σημίτη για τα εξοπλιστικά καίει τον Άκη Τσοχατζόπουλο
    Φωτ.: Παντελής Σαΐτας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με την κατάθεση του Κώστα Σημίτη άνοιξε ο κύκλος των καταθέσεων των μελών του ΚΥΣΕΑ την περίοδο των «χρυσών μιζών» στα εξοπλιστικά. Στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καταθέσει σήμερα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επίσης μέλος του ΚΥΣΕΑ τη διετία 1998-1999.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν χαρίστηκε στον υπουργό της κυβέρνησής του, αν και επισήμανε ότι δεν έχει άμεση γνώση για τις πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους και ότι γνωρίζει όσα έχει διαβάσει στον Τύπο. «Δεν ξέρω αν στην προκειμένη περίπτωση έγινε δωροδοκία, αποδείχθηκε ότι έγινε. Ξέρω ότι χωρούσε δωροδοκία και πριν και μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ΚΥΣΕΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, τα Ίμια ήταν καθοριστικά στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. «Το ΚΥΣΕΑ επί της ουσίας αποφάσιζε επί ενός φακέλου και της εισήγησης του αρμόδιου υπουργού χωρίς να υπεισέρχεται σε τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες ήταν αρμοδιότητα των επιτροπών, των αρχηγών των σωμάτων και βεβαίως του ίδιου του υπουργού», τόνισε ο Κώστας Σημίτης.

Σημίτης: Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου, όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το ΚΥΣΕΑ απαντά μόνο σε πολιτικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα αν θα αγοράσουμε από τις ΗΠΑ ή από τη Γαλλία, ενώ διευκρίνισε ότι οι τιμές δεν είναι γνωστές εκ των προτέρων και καθορίζονται από τα υλικά και τη διαπραγμάτευση.

Στην κατάθεσή του ανέφερε επίσης ότι την περίοδο της θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν γνωστό τίποτε απολύτως περί δωροδοκιών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά το 2007, όταν στη Ρωσία και στη Γερμανία έγιναν οι δίκες για χρηματισμό αξιωματούχων. Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι όταν οι σχέσεις με την Τουρκία εξομαλύνθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε αντιρρήσεις στον περιορισμό των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.