16 Μάιος 2015, 17:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2015, 17:17

Χρέος μας να θυμίζουμε τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Χρέος μας να θυμίζουμε τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η Γενοκτονία που διέπραξαν οι κεμαλικοί, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από πλούσια εγκληματικά προσόντα, ήταν ένα προμελετημένο σχέδιο εξόντωσης όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Ένα σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914 και ολοκληρώθηκε μετά την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Το στυγερό έγκλημα δεν είχε προηγούμενο, οι Νεότουρκοι εξόντωναν τους Έλληνες του Πόντου όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι' αυτό που ήταν. Το γεγονός ότι οι Έλληνες του Πόντου ήταν χριστιανοί εξόργιζε και ενοχλούσε αφάνταστα τον γενοκτόνο.

Χριστιανοί ήταν και οι Ασσύριοι, καθώς και οι Αρμένιοι, οι οποίοι έτυχαν τις ίδιας βάρβαρης μεταχείρισης.

Η Γενοκτονία που επιχείρησαν οι Νεότουρκοι εις βάρος των χριστιανικών λαών, Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων, αποτελεί μία από τις μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, σελίδες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βιασμούς, βασανισμούς και γενοκτονημένους που ξεπερνούν τις 353.000 Έλληνες του Πόντου, 250.000 Ασσύριους και 1.500.000 Αρμένιους. 

Χρέος μας είναι να θυμίζουμε και να υπενθυμίζουμε σε αυτούς που εντέχνως διαστρεβλώνουν, παραγράφουν και κατ' επέκταση λησμονούν την ένδοξη ιστορία του Πόντου. Μια μακραίωνη ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων…

Θεόδωρος Χατζίδης,
Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου και του Κέντρου Νεότητας «Παναγία Σουμελά».

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα sigmalive.com