12 Μάιος 2015, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2015, 15:47

Σε προσκύνημα τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Βαρβάρας (φωτο-βίντεο)

  • Σε προσκύνημα τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Βαρβάρας (φωτο-βίντεο)
    To προσκύνημα των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Έως τις 24 Μαΐου οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν προσκύνημα στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομώνυμου Δήμου της Αττικής, όπου εκτίθενται τα λείψανα της Μεγαλομάρτυρος. Μετά θα επιστρέψουν στη Βενετία από όπου έφθασαν την Κυριακή το βράδυ και έγιναν δεκτά με τιμές αρχηγού κράτους.

Η πομπή με το Ιερό Σκήνωμα, τοποθετημένο σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, έφθασε στον Ιερό Ναό όπου το υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος των Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Κατά τη διάρκεια της λιτανείας, τα Ιερά Λείψανα συνόδευε ο Μητροπολίτης Νίκαιας Αλέξιος και οπλίτες πυροβολικού, του οποίου η Αγία Βαρβάρα (στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες) θεωρείται προστάτιδα.

Ο ελληνικός λαός και οι εκπρόσωποι της πολιτείας και του στρατού με ευλάβεια απέδωσαν τις τιμές στην Αγία των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Στην πομπή από τη διασταύρωση της Ιεράς οδού με την Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι τον Ιερό Ναό, πήραν μέρος όλες οι τοπικές κοινότητες της περιοχής με καταγωγή από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας και τις αλησμόνητες πατρίδες. Με πολυάριθμη παρουσία, έδωσαν το παρών τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», με επικεφαλής την πρόεδρο Σοφία Σαββίδου.    


Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» στη λιτανεία των Ιερών Λειψάνων (φωτ. του συλλόγου)

Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκδοχές, η Αγία Βαρβάρα, κόρη του Διόσκουρου, μαρτύρησε τον 3ο αιώνα στη Μερζιφούντα του Πόντου ή στη Νικομήδεια της  Βιθυνίας. Οι Ιταλοί, που από το 1003, μετά τη δωρεά από το Βυζάντιο στη Βενετία, έχουν προνόμιο να φιλοξενούν τα λείψανα, πιστεύουν πως η Αγία Βαρβάρα προέρχεται από την Τοσκάνη της Ιταλίας. Μέρος των λειψάνων της βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλαδίμηρου στο Κίεβο, δωρεά της αυτοκρατορικής αυλής της Κωνσταντινούπολης.


Το Ιερό Σκήνωμα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας 
(φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στο προαύλιο του ναού θα συγκεντρώνονται φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ  παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για θέματα οικογένειας, πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων, καθώς και έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα Ιερά Λείψανα θα αλλάξουν χώρο μόνο μία φορά, για να μεταφερθούν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Gallery