12 Μάιος 2015, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2015, 11:31

Δημόσια εμφάνιση του Φιντέλ με τον Ολάντ στην Κούβα (φωτο)

  • Δημόσια εμφάνιση του Φιντέλ με τον Ολάντ στην Κούβα (φωτο)
  • Δημόσια εμφάνιση του Φιντέλ με τον Ολάντ στην Κούβα (φωτο) 2

Ραντεβού με τον Ραούλ αλλά και τον Φιντέλ Κάστρο είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Αβάνα, ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα μετά την ανεξαρτητοποίησή της.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον 88χρονο Φιντέλ Κάστρο, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «ήταν μεν καταβεβλημένος αλλά η συζήτηση ήταν άνετη».

Η δήλωση του βάζει τέλος στις φήμες όχι μόνο περί θανάτου του Κουβανού ιστορικού ηγέτη αλλά και στο ότι αδυνατεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον ουσιαστικά.

Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκαναν άνοιγμα προς την Κούβα μετά την ιστορική επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον-Αβάνας. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την άρση του εμπάργκο και τόνισε πως το Παρίσι «θα είναι πιστός σύμμαχος» του νησιού.

Τον Φρανσουά Ολάντ συνόδεψαν στην Κούβα σημαντικά στελέχη προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικές και διπλωματικές γαλλο-κουβανικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα στην αντιπροσωπεία βρίσκονται μεταξύ άλλων διοικητικά στελέχη μεγάλων γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το εμπόριο τροφίμων, τα ξενοδοχειακά και τις τηλεπικοινωνίες. Από τις χώρες της ΕΕ, η Κούβα έχει τις στενότερες εμπορικές σχέσεις με την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Συνολικά, οι «28» της ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αβάνας.