12 Μάιος 2015, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2015, 10:51

Ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις για τον Ελληνισμό της Ανατολής

  • Ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις για τον Ελληνισμό της Ανατολής
    Ο υπεύθυνος του κύκλου διαλέξεων και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης απευθύνεται στους συμμετέχοντες

Με την απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης στους συμμετέχοντες κι ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και την Καππαδοκία, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των οκτώ διαλέξεων για τον Ελληνισμό της Ανατολής, τις οποίες συνδιοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Τις διαλέξεις παρακολούθησαν 110 άτομα (τριάντα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι) στη συντριπτική πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί, ενώ τα μαθήματα ιστορίας παρέδωσαν εθελοντικά ακαδημαϊκοί.

«Στις διαλέξεις παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πολιτιστική ταυτότητα, την εκπαίδευση και τη γλώσσα των περιοχών όπου για χιλιάδες χρόνια ζούσε ο Ελληνισμός.

»Καταφέραμε να δώσουμε περισσότερα πνευματικά εφόδια σε εκπαιδευτικούς, τα οποία θα είναι χρήσιμα στη δουλειά τους. Στόχος μας είναι με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να ξεκινήσουμε έναν νέο κύκλο διαλέξεων για τον Ελληνισμό της διασποράς αυτήν τη φορά», ανέφερε στο pontos-news.gr ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Κώστας Ανθόπουλος.


Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Κώστας Ανθόπουλος (αριστερά) και ο ακαδημαϊκός Στάθης Πελαγίδης (δεξιά)

Στην τελετή λήξης του κύκλου των διαλέξεων, που έγινε στο 34ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, απηύθυναν χαιρετισμό ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Τελίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης και ο υπεύθυνος του κύκλου διαλέξεων και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης.


Η Αντωνία Καραγιαννίδου με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Κυριακίδη πρόσθεσαν την ξεχωριστή τους πινελιά στην εκδήλωση

Αμέσως μετά, με τη μελωδική φωνή της η Αντωνία Καραγιαννίδου και με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Κυριακίδη «ταξίδεψε» μουσικά τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα στον Ελληνισμό της Ανατολής. Είπαν ένα μικρασιάτικο τραγούδι, ένα θρακιώτικο, ένα καππαδόκικο και τρία ποντιακά (ένα από την περιοχή της Σάντας, ένα από τη Ματσούκα κι ένα από το Καρς).

Ρωμανός Κοντογιαννίδης