11 Μάιος 2015, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2015, 15:47

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας στην υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας (φωτο)

  • Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας στην υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας (φωτο)

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε χθες, 10 Μαΐου, για να υποδεχθεί τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της Ελευθερίου Βενιζέλου, του ομώνυμου δήμου της Αττικής, έγινε η παραλαβή των λειψάνων που έφθασαν από τη Βενετία.

Τα λείψανα της Αγίας βρίσκονται στη Βενετία από το 1003, όταν ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ τα δώρισε στην ιταλική πόλη.

Το Ιερό Σκήνωμα τοποθετήθηκε με ευλάβεια σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και η πομπή, την οποία κοσμούσαν με την παρουσία τους μέλη του ποντιακού συλλόγου «Φάρος», με παραδοσιακές φορεσιές, κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», Σοφία Σαββίδου, μίλησε στο pontos-news.gr για την αξέχαστη εμπειρία που έζησαν η ίδια και τα μέλη του συλλόγου κατά την υποδοχή του Ιερού Σκηνώματος.

«Η υποδοχή του Ιερού Λείψανου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, από τη Βενετία μετά από 1.000 χρόνια έγινε σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας. Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας "Ο Φάρος", με πολυπληθή ομάδα τριών γενεών Ποντίων και κρατώντας την ελληνική σημαία συνόδευσε το Ιερό Λείψανο στη λιτανεία προς τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγ. Βαρβάρας.

Οι Ζιπκαλήδες και οι Ζουπουνοφόρες του Πόντου το έραναν με ροδοπέταλα καθώς περνούσε από μπροστά τους νιώθοντας ρίγη συγκίνησης, δέος και σεβασμό».

Οι Πόντιοι με την αφοσίωσή τους στη χριστιανική πίστη και τη μακραίωνη παράδοση για άλλη μια φορά έδωσαν το παρών σε ένα εθνικό γεγονός μέγιστης σημασίας. Η κοσμοσυρροή στο Ναό και η αμέτρητη ουρά κόσμου από διάφορες περιοχές της Αττικής έδειξε την άσβεστη σχέση του ελληνισμού με τα ήθη και έθιμα του έθνους.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας το Ιερό Σκήνωμα υποδέχτηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος Β΄.

  • Τα ιερά λείψανα θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό έως τις 24 Μαΐου.
Gallery