10 Μάιος 2015, 16:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2015, 16:36

Σόιμπλε: Είχα πει στον Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα

  • Σόιμπλε: Στο σωστό δρόμο η οικονομία της Ελλάδας
    Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Στην αποκάλυψη ότι είχε συμβουλεύσει το 2011 τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, προβαίνει ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα. Τότε, το 2011, είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Εναπόκειται στην Ελλάδα το εάν θα μείνει μέλος της ευρωζώνης», υπογράμμισε αλλά παράλληλα διερωτήθηκε εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της ευρωζώνης. Αν και απάντησε (στο εν λόγω ερώτημα) ότι ελπίζει να είναι, εν’ τούτοις πρόσθεσε πως «η απόφαση δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας».

Παραδέχθηκε πάντως ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί και τόνισε πως είναι ζητούμενο «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε με νόημα πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αρνήθηκε να δώσει τροφή στα σενάρια περί αντικατάστασης του Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ παραμένει συνομιλητής του στο Eurogroup.