10 Μάιος 2015, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2015, 11:00

Σήμερα στην Αθήνα το Ιερό Λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

  • Σήμερα στην Αθήνα το Ιερό Λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

Με τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει σήμερα το απόγευμα η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας από τη Βενετία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος θα είναι ο πρώτος που θα υποδεχθεί το Ιερό Σκήνωμα επί ελληνικού εδάφους. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος θα υποδεχθεί το Ιερό Σκήνωμα, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου για να παραδοθεί στη συνέχεια, στις 18:30, με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Ναό του ομώνυμου δήμου της Αττικής.

Γύρω από τον κιλλίβαντα τέσσερις Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος θα κρατούν ισάριθμες κορδέλες που θα καταλήγουν στο λείψανο.

Στην πρώτη θα είναι κεντημένα τα σύμβολα του μαρτυρίου της Αγίας, στη δεύτερη ο Λέων της Βενετίας για να τιμηθούν οι Βενετοί που την παραχώρησαν για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη χώρα. Στην τρίτη κορδέλα θα υπάρχει το σύμβολο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προστάτιδα της οποίας είναι η Αγία και στην τέταρτη θα είναι το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης (Δικέφαλος Αετός), απ’ όπου το λείψανο έφυγε πριν από 1.000 χρόνια για τη Βενετία.

Κατόπιν εντολής του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου θα παραστούν όλοι οι αξιωματικοί του Πυροβολικού που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο. Μάλιστα, γύρω από τον κιλλίβαντα δεν θα υπάρχουν απλοί στρατιώτες αλλά μόνο αξιωματικοί.

Το Άγιο Λείψανο θα υποδεχθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, όπου θα παραμείνει για 15 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Θα ακολουθήσει Δοξολογία παρουσία πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.

Στο πλαίσιο της παραμονής του, παράπλευρα του Ναού θα συγκεντρώνονται φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για θέματα οικογένειας και πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων και έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Θα υπάρξει δορυφορική μετάδοση μέσω της Hellas Sat για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ θα γίνει προβολή και από το διαδίκτυο, μέσω της διεύθυνσης (https://livestream.com/accounts/13453035/agiavarvara) του καναλιού της Αποστολικής Διακονίας.

Για το πρόγραμμα Λειτουργικών Συνάξεων δείτε εδώ.