8 Μάιος 2015, 22:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2015, 13:32

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην κυπριακή γη

  • Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην κυπριακή γη

Με τις πρέπουσες τιμές και σε κλίμα κατάνυξης κλήρος και λαός υποδέχθηκαν απόψε την ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, στην Κύπρο.

Την εικόνα που θα εκτίθεται για προσκύνημα μέχρι τις 16 Μαΐου, μετέφερε από το Βέρμιο, όπου φυλάσσεται ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, του οποίου η έδρα λόγω της κατοχής της Αμμοχώστου από τους Τούρκους, βρίσκεται στο Παραλίμνι, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του να μεταφέρει στη Κύπρο την θαυματουργή εικόνα «για να ευλογήσει το λαό του Θεού».

Μάλιστα όπως τόνισε «η εικόνα της Παναγίας Σουμελά αποτελεί ένα θρησκευτικό σύμβολο και προσκύνημα, ενώ για μας είναι και ένα εθνικό σύμβολο, αφού μεταφέρθηκε από τους Έλληνες Ποντίους που κατοικούσαν στην περιοχή της Τραπεζούντας, όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από την περιοχή».
 
Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων ανέφερε ότι «η Παναγία πέρα από τα πολλά ονόματα και τη Χάρη της, είναι η μεγάλη πρόσφυγας, αφού ακολούθησε το λαό του Θεού, όταν το 1922 εγκατέλειψε τα πάτρια εδάφη και ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα».