13 Μάιος 2015, 13:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2015, 14:27

Όλα όσα θα γίνουν στο 34ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ

  • Όλα όσα θα γίνουν στο 34ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ

Αντίστροφα μετράνε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη για το φετινό 34ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας. Οι ετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο ενόψει της εκδήλωσης που θα γίνει το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, στις 18:30, και είναι αφιερωμένη στο αηδόνι του Πόντου Χρύσανθο Θεοδωρίδη.

Η ΟΣΕΠΕ αναμένει 4.000 θεατές για να απολαύσουν περισσότερους από 1.500 χορευτές από 46 συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας.

Το 34ο Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους συλλόγους Ελλήνων Ποντίων του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και τελεί υπό την αιγίδα του δημάρχου της πόλης του Γκέπινγκεν.

Παρουσίαση και απαγγελίες θα γίνουν από τους Τάκη Βαμβακίδη, Λάζο Τερζά, Αχιλλέα Βασιλειάδη και Φανή Αδαμίδου. Τραγουδούν ο Γιώργος Δημαρίδης και ο Τάκης Αλαματίδης, ενώ στη λύρα θα είναι ο Παναγιώτης Κογκαλίδης.

«Όπως κάθε χρόνο, προσπαθούμε να διευρύνουμε το πρόγραμμά μας με περισσότερες ενότητες. Φέτος θα χορέψουν σε πιο μεγάλες ομάδες. Θα παρουσιαστούν πολλοί χοροί. Από Τραπεζούντα, δυτικό και ανατολικό Πόντο, και άλλες περιοχές», λέει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Ηλίας Μαυρίδης.

Εκτίμησε ότι θα παρευρεθούν 4.000 θεατές και 1.500 χορευτές, ενώ μιλώντας μας για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΕΠΕ να αφιερώσει το φετινό φεστιβάλ στη μνήμη του Χρύσανθου, επισήμανε: «Ο Χρύσανθος είναι μια τεράστια μορφή. Η απουσία του έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό, αλλά ταυτόχρονα άφησε πίσω του κι ένα πλούσιο στιχουργικό έργο, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Μπορεί ακόμα, μέσα από τα έργα του, να δίνει πνοή και νόημα στον κάθε πατριώτη».


Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Ηλίας Μαυρίδης

Όσο για το αν οι τοπικές κοινωνίες της Γερμανίας στηρίζουν τους Έλληνες και τις προσπάθειές τους σε πολιτιστικό επίπεδο, τόνισε: «Η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει πολύ ζεστά τον ελληνισμό γιατί είναι ένα δραστήριο κομμάτι της. Η συνεργασία μας είναι άριστη. Μας στηρίζουν και μας βοηθούν. Αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε το έργο μας».

Στο pontos-news.gr μίλησε και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος: «Κάθε χρόνο ψάχνουμε νέα στοιχεία να προσθέτουμε. Φέτος, οι σύλλογοι θα χορέψουν σε συνεργασία μεταξύ τους. Θα υπάρχει και επίσημη εκπροσώπηση της ελληνικής πολιτείας, αλλά και επίσημη γερμανική εκπροσώπηση μέσω του δημάρχου της πόλης του Γκέπινγκεν. Επίσης θα είναι κοντά μας και διάφοροι επιχειρηματίες όπως ο Ιβάν Σαββίδης, που επιβεβαίωσε ότι θα παραστεί. Την παραμονή του φεστιβάλ, την Παρασκευή (5/6), θα γίνει δεξίωση προς τιμήν των καλεσμένων, δείπνο και μουχαπέτι».

Όπως μας επισήμανε, η συνεργασία με τη γερμανική πολιτεία είναι άψογη: «Οι Γερμανοί μας αντιμετωπίζουν πολύ καλά, δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο ρατσισμού – αν εξαιρέσουμε βέβαια τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο απλός κόσμος δεν έχει καμία σχέση με τα όσα παρουσιάζονται στα ΜΜΕ. Πάντοτε έρχονται στις εκδηλώσεις μας και συμμετέχουν. Οι δήμαρχοι χαιρετίζουν τις εκδηλώσεις μας και αναφέρονται στη Γενοκτονία. Η συνεργασία μας μαζί τους είναι άριστη, έχουμε συνεχή πρόσβαση στα γραφεία τους».

Τέλος, μιλώντας για την απόφαση να αφιερωθεί το φετινό Φεστιβάλ στον Χρύσανθο, δήλωσε: «Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του Χρύσανθου και τον τιμούμε διότι έχει δώσει τα μέγιστα στην ποντιακή μουσική παράδοση. Το φεστιβάλ μας άλλωστε σχετίζεται με τον μουσικό μας πολιτισμό».

  • Φωτ. 1 & 2: Παύλος Νικολαΐδης.
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ06
ΙΟΥΝΙΟΣ
2015
18:30
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη διοργανώνει το 34ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών...