8 Μάιος 2015, 13:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2015, 13:11

Τους παρέσυραν σε διαδικτυακή ερωτική συνομιλία και τους εκβίαζαν

  • Τους παρέσυραν σε διαδικτυακή ερωτική συνομιλία και τους εκβίαζαν
    Φωτ.: Flickr

Προσποιούνται τις όμορφες γυναίκες, αναρτούν σχετικές φωτογραφίες στα προφίλ τους, και προσεγγίζουν –κυρίως άνδρες– μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και των διαφόρων chatrooms. Στόχος τους είναι να τους παρασύρουν σε διαδικτυακή ερωτική συνομιλία (cyber sex) μέσω βίντεο και στη συνέχεια να τους εκβιάσουν.

Αρκετές είναι οι καταγγελίες που έφτασαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το τελευταίο διάστημα για τη δράση των «κακόβουλων χρηστών του διαδικτύου», όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά. Με τα συγκριμένα βίντεο οι δράστες εκβίαζαν απειλώντας ότι θα αποστείλουν το υλικό σε φίλους των θυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα. Προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν την απειλή τους, ζητούσαν χρηματικά ποσά που θα αποστέλλονταν μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Υπάρχει μια συνεχώς μεταλλασσόμενη μορφή εγκλήματος μέσω διαδικτύου.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με την αθέμιτη καταγραφή προσωπικών δεδομένων και εκβίασης, και να μην πείθονται από τέτοιου είδους κακόβουλες προσεγγίσεις.