9 Μάιος 2015, 15:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2015, 19:28

Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στους Σιταγρούς Δράμας

  • Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στους Σιταγρούς Δράμας

Ένα μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα κοσμεί από εδώ και στο εξής την κεντρική πλατεία Σιταγρών Δράμας. Τα αποκαλυπτήρια του μοναδικού μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας θα πραγματοποιήσει ο Ποντιακός Πολιστικός Σύλλογος Σιταγρών Δράμας την Κυριακή 24 Μαΐου στις 18:00, και η τελετή των εγκαινίων θα εμπλουτιστεί με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

«Το έργο αφιερώνεται στους αθώους νεκρούς της Γενοκτονίας αλλά και στις επερχόμενες γενιές για να διατηρήσουν άσβεστη την πυρά στην Εστία της Εθνικής Μνήμης.» αναφέρει το ΔΣ του συλλόγου.

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη με τη στήριξη του Δήμου Προσοτσάνης, και αναπαριστά τα τραγικά γεγονότα της εξόδου, του ξεριζωμού και της γενοκτονίας 353.000 αθώων θυμάτων την περίοδο 1916-1923. Για την ανέγερση του μνημείου σημαντική ήταν η βοήθεια επιχειρηματιών της περιοχής, καθώς και η προσωπική εργασία πολλών κατοίκων της κοινότητας Σιταγρών.

Για τη μεγάλη στιγμή των αποκαλυπτηρίων ο σύλλογος έχει ετοιμάσει πλούσιες εκδηλώσεις. Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός. Θα ακολουθήσει μουσικοποιητικό πρόγραμμα με θρήνους, άσματα που θα παρουσιάσει ομάδα επίλεκτων καλλιτεχνών με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Γιώργου Συμεωνίδη και τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Γιώργου και Λάζου Ιωαννίδη, Μπάμπη Κεμανετζίδη, ενώ θα παρουσιαστεί και ο Πυρρίχιος χορός από διακεκριμένους χορευτές του νομού.

Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη σχετική ενότητα του Pontos-News.gr.