8 Μάιος 2015, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2015, 16:04

Παρασκήνια από τα γυρίσματα για τα μαθήματα σκίτσου στην ποντιακή διάλεκτο (φωτο)

  • Παρασκήνια από τα γυρίσματα για τα μαθήματα σκίτσου στην ποντιακή διάλεκτο (φωτο)
    (φωτ.: Μπάμπης Κυριακίδης)

Το πρώτο βιβλίο με μαθήματα σκίτσου στην ποντιακή διάλεκτο είναι γεγονός. Ένας ποντιακής καταγωγής σκιτσογράφος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, εξέδωσε το βιβλίο Βήμαν-βήμαν μαθέματα για σκεδίασμαν στην ποντιακή διάλεκτο θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τους προγόνους του.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προώθησης του βιβλίου έπρεπε να δημιουργηθεί ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό βίντεο. Για τη δουλειά αυτήν επιστρατεύτηκαν Πόντιοι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ομολογουμένως πρωτότυπη αυτή προσπάθεια.

Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος» φόρεσαν πρόθυμα τις ποντιακές τους φορεσιές και στήθηκαν μπροστά στο φακό προβάροντας μικρά σκετσάκια (πάντα στην ποντιακή διάλεκτο). Το συνεργείο έδινε οδηγίες και τα παιδιά τις εκτελούσαν σαν έμπειροι ηθοποιοί, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο.

Ο Δ. Νικολαΐδης με τη νέα του αυτή προσπάθεια αποσκοπεί όχι τόσο στο να μάθουμε να σκιτσάρουμε, αλλά κυρίως να συνεχίσει να υπάρχει η ποντιακή διάλεκτος σε θέματα τέχνης ώστε να περάσουν όλα αυτά και στις νεότερες γενιές.

«Είναι ένα ελάχιστο ευχαριστώ για όλους αυτούς που έμειναν στον Πόντο, και φυσικά στους προγόνους μου» αναφέρει ο δημιουργός στον πρόλογο του βιβλίου του κάνοντας υπερήφανους όλους τους Πόντιους· μέσω τέτοιων ενεργειών ο ποντιακός πολιτισμός διαιωνίζεται.  

Gallery